Dacă pleacă din țară mai mult de 6 luni, românii trebuie să anunțe Fiscul!

Distribuie pe:

De la 1 ianuarie 2018, românii care intenționează să plece din țară pentru o perioadă mai mare de șase luni riscă să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil, prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală.

Obligația este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016. Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 30/2017, începând cu prima zi a acestui an, neîndeplinirea acestei obligații atrage după sine amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.

Au obligația să depună chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale, atât persoanele care pleacă din România pentru o perioadă de peste șase luni, cât și cele a căror plecare în mai multe perioade însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive. Obligația vizează orice persoană fizică ce stă în România și pleacă mai mult de șase luni din țară, indiferent de motiv (muncă, studii, vacanțe ș.a.), excepție făcând doar persoanele care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.

Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale trebuie completat cu 30 de zile înainte de plecarea din țară, în două exemplare, unul trebuind să fie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau depus la registratura unității fiscale din raza de domiciliu, în timp ce un exemplar se păstrează. Totodată, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Măsura a fost luată pentru ca autoritățile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menținută în continuare în evidențele fiscale române.

 

 

Lasă un comentariu