SĂRBĂTORILE DE IARNĂ, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Cu praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos și a sfințirii apei celei mari (6 ianuarie 2018), cu Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), s-au încheiat și pentru ludușenii creștini practicanți sărbătorile de iarnă. Nașterea Domnului, bucuriile Crăciunului și ale Anului Nou, taina Epifaniei le-au luminat în chip minunat trăirile de înnoire sufletească. În biserici, în familie și în tot locul unde s-au întâlnit pentru a-L slăvi și binecuvânta pe Dumnezeu, împreună și-au înălțat rugăciunile și urările pentru sănătatea și binele lor, pentru unitatea și prosperitatea neamului românesc, pentru pace în suflete, bună înțelegere în țară și în lume.

* * *

Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de administrația locală prin numeroase manifestări culturale, iluminatul festiv stradal și din parcul central, prin cele trei mii de cadouri oferite copiilor, prin consistentele sume de bani oferite persoanelor și familiilor nevoiașe și, ceea ce constituie o noutate postrevoluționară, prin menținerea zilnică a curățeniei în oraș de către recent înființata SC Administrativ Serv Luduș SRL, la care Consiliul Local este unic asociat.

* * *

Multe tone de alimente aduse spre vânzare de producătorii și comercianții ludușeni au ajuns pe mesele festive. Serviciile de întreținere și exploatare a rețelelor electrice, de gaze naturale, apă potabilă și canalizare, telefonie fixă sau mobilă, de internet și cablu TV au funcționat ireproșabil. Am fost martor al unor intervenții de urgență prin care au fost evitate explozii de gaze, scurtcircuite electrice, inundații și căderi de cabluri TV.

* * *

Poșta Română, băncile, casele de schimb valutar, casele de ajutor reciproc au asigurat plata la timp a salariilor, pensiilor și ajutoarelor sociale. A fost asigurată curent asistența de sănătate prin secțiile Spitalului Orășenesc ,,Dr. Valer Russu'', cabinetele medicilor de familie, serviciile de ambulanță și SMURD, prin cele șapte farmacii din oraș.

Ici și colo, în grupuri de vârstnici s-au rostit cu groază adevăruri despre educația ateistă, criza alimentară, frigul și întunericul din anii regimului comunist, despre Moș Gerilă și cele două ore zilnice de program TV.

* * *

,,Va fi război, domnule!'', a fost reacția unei bunicuțe după ce a citit Comunicatul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgnță Luduș-S.V.S.U., și după ce Primăria orașului a executat, prin același Serviciu, în data de 3 ianuarie 2018, un exercițiu (ca parte a unui plan național) de verificare a sistemului local de înștiințare și avertizare-alarmare a populației, prin cele patru sirene din oraș. La rugămintea domnului Cristian Tripon, șeful S.V.S.U. Luduș, îi informăm pe ludușeni că exercițiul de avertizare-alarmare va fi reluat în fiecare prima zi de miercuri, din fiecare lună a anului 2018.

* * *

,,Aveți grijă de sănătate, că-i mai bună decât toate!'', este sfatul medicului. Unora dintre ludușeni le-a fost greu să respecte acest îndemn. Așa se face că, în timpul sărbătorilor de iarnă 2017-2018, două sute șaizeci și cinci de ludușeni au apelat la serviciile Spitalului Orășenesc, după ce au mâncat prea mult, au consumat în exces băuturi alcoolice. Cincizeci și șapte de pacienți au fost trimiși la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, din Târgu- Mureș.

Printre atâtea vești proaste, avem și una foarte bună: la Maternitatea din Luduș, în perioada 24 decembrie 2017 și 7 ianuarie 2018, au fost înregistrați 16 nou-născuți (9 fetițe și 7 băieței), cu toții, frumoși și sănătoși.

* * *

Anul Nou fără petrecere colectivă de Revelion. În schimb, au avut parte de impresionant foc de articificii oferit de primărie. Într-o locuință din cartierul Roșiori a fost descoperit cadavrul aproape necrozat al prorpietarului, dar fără urme de agresiune fizică. Trupul său a fost trimis la IML Târgu-Mureș, pentru stabilirea cauzei decesului. Cete de dobași veniți de aiurea au reușit să îi aburească pe unii ludușeni cu jocul caprei și cu sorcova. După plecarea lor, ospitalierele gazde au reclamat că le-au dispărut sume de bani și obiecte de valoare din gospodărie. Doi infractori, unul din Reghin, altul din Ungheni, au fost surprinși de Polițiștii de siguranță publică și patrulare, din cadrul Poliției Orașului Luduș, după ce au spart un garaj de pe strada 1 Mai. Acum, ei sunt în arest preventiv pentru 30 de zile.

* * *

Anuala întâlnire a administrației publice locale cu oameni de afaceri, șefi ai instituțiilor publice și cu reprezentanți ai cultelor creștine din oraș a avut loc joi, 28 decembrie 2017, dar într-o formulă îmbogățită. La inițiativa domnului primar Cristian Ioan Moldovan, la întâlnire au fost invitați foști primari și viceprimari ai orașului, fii ai Ludușului distinși cu Diplome de merit, cu tilturi de Excelență, Pro Urber sau de Cetățean de Onoare. Dintre noii invitați, au impresionat asistența, prin simplitate, spontaneitate, naturalețe și sinceritate, tinerii ingineri Eugen Onac, stabilit în Elveția și Lucian Prejbeanu, stabilit în Franța, Cetățeni de Onoare ai orașului Luduș, prolifici inventatori în domeniile lor de activitate, activi în lumea academică internațională și în comunitățile românești din diaspora.

După raportul pe anul 2017, prezentat de domnul primar Cristian Moldovan și după tradiționala cupă de șampanie, în numele noilor invitați a vorbit cel mai titrat Cetățean de Onoare al orașului Luduș, profesorul universitar doctor Iulian Boldea, prorector al Universității ,,Petru Maior'', din Târgu-Mureș, autor a zeci de cărți și sute de studii științifice, pentru care a fost premiat inclusiv de Academia României.

* * *

Vineri, 29 decembrie 2017, în holul Casei de Cultură ,,Pompeiu Hărășteanu'', a avut loc anuala întâlnire a domnului primar Cristian Ioan Moldovan cu toți salariații Primăriei și ai Consiliului Local Luduș. Salariații au fost felicitați pentru îndeplinirea exemplară a sarcinilor de serviciu, pentru rezolvarea urgentă a petițiilor, pentru soluțiile viabile de accesare a fondurilor guvernamentale și europene necesare proiectelor locale de dezvoltare. Dintre proiectele anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018), s-a insistat pe cel referitor la înălțarea în Piața Unirii, lângă bustul Voievodului Mihai Viteazul, a unui grup statuar reprezentând personalități istorice și politice care au contribuit efectiv la înfăptuirea Marii Uniri, în anul 1918.

Întâlnirea s-a încheiat cu o cupă de șampanie, cu sincere urări de viață îndelungată, sănătate și fericire.

 

Lasă un comentariu