„Semne bune Anul are" sau… doar palimpseste?

Distribuie pe:

Atât de repede trece vremea....

Eu nu uit pe nimeni și nimic, dar, uneori, durerile mari estompează bucuriile pentru care ar trebui să fim recunoscători Divinității și celor loiali de lângă noi.

Vreau, la acest început de an, înainte de orice, să mulțumesc unor OAMENI, care, în cele mai cumplite momente ale vieții mele, mi-au fost alături, uneori chiar schimbându-i cursul: Pr. Dr. NICOLAE GHEORGHE ȘINCAN, LAZĂR LĂDARIU, NICOLAE  DAN CETINĂ (odihnească-se în Lumina veșnică a Domnului!), DORU DINU GLĂVAN, CONSTANTIN TELEGAN, NICOLAE BĂCIUȚ, AL. FLORIN ȚENE, ZOLTAN VERES. Mulțumesc pentru forța pentru care mi-ați insuflat-o! În decursul ultimului an și jumătate, mi-am pierdut, cronologic, cel mai bun prieten, mama, alți doi prieteni foarte buni, fostul soț. Cam mult, pentru un singur om, femeie puternică, dar cu sănătatea fragilă, unic întreținător de familie! Peste toate acestea, o oribilă mascaradă îndepărtând un om drag.

Pe celălalt palier, profesional - MARELE PREMIU PENTRU PRESA SCRISĂ, decernat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și

DECERNAREA TITLULUI DE CAVALER…

Ceea ce nu pot ierta,... eu șterg, NU UIT.

Viața e o colecție de palimpseste. Să mă explic:

Un palimpsest este, conform dicționarelor, un substantiv neutru: „1. Pergament de pe care a fost ștearsă, răzuită scrierea inițială, pentru a fi utilizat din nou, și pe care se mai văd încă urmele vechii scrieri. 2. (Fig.) Scriere (veche) greu lizibilă din cauza ștersăturilor și corecturilor. [Cf. fr. palimpseste, lat. palimpsestus, gr. palimpsestos < gr. palin - din nou, psestos - răzuit]."

Aceasta fiind o confesiune de ordin personal.

La modul obiectiv, să vedem ce se întâmplă important, acum, în această lume care ne devorează sufletele!

Există și vești bune.

Cele două Corei și-au dat mâna! La Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei - de Nord și de Sud - au început, ieri, negocieri bilaterale privind, în primul rând, participarea nord-coreeană la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, informează agențiile internaționale de presă. Un prim rezultat, anunțat de un oficial sud-coreean, este că sportivii nord-coreeni vor fi însoțiți de oficialități de rang înalt de la Phenian. Convorbirile au continuat în Casa Păcii, o clădire cu trei niveluri din Coreea de Sud, imediat lângă zona demilitarizată, relatează agerpres.

*

Portul mediteranean Benghazi, din estul Libiei, s-a redeschis duminică, după trei ani de inactivitate din cauza conflictului militar din țară, informează Xinhua. Navele comerciale vor putea utiliza din nou cele 12 dane, cu o capacitate de patru milioane de tone de mărfuri pe zi.

Portul a fost redeschis oficial de premierul interimar, Abdullah al-Thani, după aprobarea șefului Marelui Stat Major, generalul Abdulraziq al-Nadori, a declarat o sursă militară. Premierul a sosit la Benghazi la bordul unui petrolier, venind de la Tobruk. Timp de șase luni, armata și marina au îndepărtat obiectele din bazinul portuar și muniția rămasă în port și în împrejurimi.

Benghazi, unul din cele mai vechi porturi libiene, a fost inutilizabil timp de trei ani, din cauza luptelor purtate de trupele comandate de mareșalul Khalifa Haftar împotriva diferitelor grupuri armate locale.

*

Columbia va cunoaște, începând de duminică, o încetare bilaterală a focului în conflictul dintre guvern și gherila Armata de Eliberare Națională (ELN), prima în cei 53 de ani de confruntări cu această grupare armată, precizează agenția EFE.  Ordinele de oprire a ostilităților pentru 101 zile au fost date de președintele columbian, Juan Manuel Santos, și de liderul ELN, Nicolas Rodriguez Bautista, alias „Gabino".

Acest armistițiu reprezintă cea mai mare realizare a discuțiilor de pace între guvernul de la Bogota și ELN, începute în februarie la Quito, și care nu păreau să avanseze până la neașteptatul anunț de încetare a focului și a ostilităților, făcut public pe 4 septembrie, scrie EFE, care apreciază că vizita în Columbia a Papei Francisc a avut un rol semnificativ în luarea deciziei. Comandantul suprem al Armatei de Eliberare Națională (ELN), Nicolas Rodriguez, a ordonat vineri gherilei, ultima activă în Columbia, să suspende „orice fel de acțiuni ofensive" cu începere de duminică, ziua când va debuta un armistițiu temporar și bilateral încheiat cu guvernul, transmite AFP. Acest acord de încetare a focului va fi în vigoare până la 9 ianuarie 2018. El a fost încheiat la 4 septembrie în cadrul negocierilor de pace purtate la Quito, capitala Ecuadorului vecin, și vizează să pună capăt unui conflict armat vechi de 53 de ani. „Nu am nicio îndoială privind loialitatea voastră pentru a respecta acest angajament sub toate aspectele sale", le-a mai spus Nicolas Rodriguez trupelor sale. Având încă circa 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern și gherila Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC). Conflictul columbian, în care au fost implicate aproximativ 30 de gherile, miliții paramilitare de extremă dreaptă și forțe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morți, mai mult de 60.000 de dispăruți și 7,1 milioane de strămutați.

*

Statele Unite ale Americii (SUA) au prezentat scuze Japoniei, după mai multe accidente în care au fost implicate elicoptere ale armatei lor, accidente care au realimentat furia împotriva prezenței militare americane în această țară, informează AFP, potrivit agerpres. Secretarul american al Apărării, James Mattis, „este în totalitate la curent cu accidentele survenite la 6 și 8 ianuarie în special și își cere scuze" pentru această serie neagră (de accidente), a declarat marți pentru presă omologul său nipon, Itsunori Onodera. Onodera a făcut această declarație la o zi după aterizarea de urgență a unui elicopter pe insula Okinawa (sud-vestul arhipelagului), care găzduiește jumătate dintre cei 47.000 de soldați americani staționați în Japonia. Un alt aparat al armatei americane a avut probleme similare sâmbătă. Chiar dacă ultimul incident nu s-a soldat cu răniți, guvernatorul insulei Okinawa, Takeshi Onaga, și-a exprimat indignarea. „Pur și simplu nu am cuvinte. Vreau ca armatei americane să-i fie rușine pentru incapacitatea sa de a controla ceea ce face", a spus el. În decembrie, un geam al unui elicopter american a căzut pe terenul de sport al unei școli, în apropiere de baza americană din Futenma, iar două luni mai târziu un elicopter a luat foc la aterizarea pe un câmp în Okinawa. Astfel de incidente alimentează opoziția față de prezența americană pe teritoriul din Pacific, unde locuitorii denunță regulat și probleme precum poluarea sonoră sau legate de securitate după cazuri de violuri, agresiuni și accidente rutiere.

*

Gazul rusesc scapă Bostonul de frig.  Un cargo cu gaz natural lichefiat stocat în depozite în Kent, a apărut ieri spre Boston, în datele de expediere raportate de Bloomberg. Ar fi pentru prima dată când se transportă gaz lichefiat din Marea Britanie în Statele Unite ale Americii, informează Thetimes.co.uk. Valul de frig care a lovit recent coasta de Est a SUA a dus la creșterea prețurilor pe piața spot la un nivel record. O parte din gazul natural lichefiat de pe nava cargo provine de la un proiect din Siberia care este vizat de o serie de sancțiuni introduse de administrația de la Washington, informează Agerpres.

Nava Gaselys urmează să ajungă la Boston în a doua jumătate a lunii ianuarie, mai exact, în data de 22. Acest terminal a primit recent prima livrare de gaze naturale lichefiate de la proiectul Yamal, din Siberia, care a fost inaugurat luna trecută de președintele rus Vladimir Putin.

Reamintim că Nord-Estul Statelor Unite ale Americii se confruntă cu un val de frig nemaiîntâlnit. Se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, chiar și de minus 29 de grade Celsius, iar locuitorii din Boston s-au confruntat cu o furtună de zăpadă, informează Știrile ProTV.

Să sperăm că lucrurile se vor reașeza în matca lor firească, fiindcă omenirea este suprasaturată de conflicte și durere.

Dumnezeu să apere România!

 

Lasă un comentariu