Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, „șocat" de reacțiile parlamentarilor români

Distribuie pe:

Liderul PPMT a făcut, marți, un apel către parlamentarii români la „un dialog sincer" pe tema declarației comune a partidelor maghiare prin care se solicită autonomie.

„Nu există o declarație mai profundă, mai puternică, de loialitate față de Statul Român, decât autonomia. Autonomia se va realiza în cadrul statalității române și vorbim despre funcționalitatea statului. Când vorbim despre regionalism, despre delegarea puterilor de la București către anumite comunități etnice, religioase sau regionale atunci vorbim despre funcționalitatea statului român", a declarat, marți, în conferință de presă, liderul PPMT.

Szilagyi Zsolt s-a declarat „șocat" de reacțiile parlamentarilor români.

„Vă spun sincer că m-a șocat faptul că partidele reprezentate în Parlamentul României au avut o reacție destul de dură și negativă, regretabilă, spun eu, fiindcă, într-o democrație nu poți să negi rolul dialogului. Fac apel la partidele parlamentare românești să își reconsidere poziția și să înceapă un dialog despre doleanțele noastre, dialog concret între liderii politici ai partidelor parlamentare românești și liderii maghiarilor. Dorim să rezolvăm pașnic toate treburile divergente. Credem într-o conlucrare între guvernele României și Ungariei, credem în șansa oferită de Centenar, care ne dă posibilitatea unui inventar a ceea ce trebuie să fie România în deceniile care vin", a afirmat Szilagyi Zsolt.

În documentul semnat luni, la Cluj-Napoca, se propun trei forme de autonomie: culturală, pentru maghiarii care trăiesc în diasporă, regională, pentru maghiarii care trăiesc în ținutul secuiesc, și administrativă, pentru acele situații specifice unde minoritatea este majoritară.

„Conceptul, enunțat în Constituție, de stat național unitar este confundat, întotdeauna, cu exercitarea puterii, structura puterii interne. Eu cred că, dacă există o încredere între români și maghiari, dacă există un nou contract social, dacă există o garanție că românii care trăiesc în secuime vor fi protejați ca minoritate, atunci putem să facem un pas înainte. Și la fel ca în Tirolul de Sud, care în anii' 70 a primit autonomie, putem și noi realiza diferite forme de autonomie teritorială", a spus liderul PPMT.

Conform acestuia, statul modern trebuie să ofere nu numai egalitate în drepturi, ci și egalitate în șanse.

„Noi, maghiarii, suntem factori constitutivi ai statului român, ne considerăm cetățeni cu drepturi depline și credem că trebuie să înceapă un dialog sincer și constructiv între maghiari și români chiar dacă avem viziuni diferite. (...) Fac din nou apel la liderii politici români să accepte dialogul, să nu nege că dialogul ne poate aduce mai aproape de soluție", a punctat Szilagyi, citat de Agerpres.

 

Lasă un comentariu