Ziua Artei fotografice în ROMÂNIA

Distribuie pe:

Fotografia este considerată în aceste timpuri obiectul unuia dintre cele mai răspândite hobby-uri, indiferent de vârstă, religie, statut social sau mijloace materiale disponibile. Cu toate că fotografierea a devenit accesibilă unei mase largi de pasionați, micile trucuri pentru a realiza fotografii excelente nu ajung nici pe departe să țină loc de artă fotografică, care nu poate intra în categoria trend, moft sau modă. Arta fotografică presupune, pe lângă pasiune și devotament, o temeinică pregătire de specialitate.

Despre pasiune, devotament și pricepere este vorba și în istoricul Zilei Artei Fotografice din România, declarată prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5, din mai 2010, pentru ziua de 11 ianuarie. Această zi reprezintă ziua de naștere a primului artist fotograf român care a fost și primul fotoreporter de război din lume, Carol Popp de Szathmary, născut la Satu Mare, în anul 1812. Nominalizat printer primii zece fotografi ai Europei, Carol Popp a fost pictorul și fotograful oficial al Curții Regale din Cotroceni, fiind premiat în anul 1855, la Paris, pentru albumul cu imagini din Războiul Crimeei și etalând în cadrul Expoziției Universale de la Viena, în anul 1873, fotografii cu costume naționale și peisaje românești care i-au adus premiul ll în cadrul acestui prestigios eveniment. După un astfel de pionierat, în România a luat ființă Asociația Artiștilor Fotografi din România la 28 noiembrie 1956, asociație care s-a zbătut să rămână viabilă multe decenii. În mai 2012, sub patronatul Asociației Artiștilor Fotografi din România, a fost lansat Festivalul Fotografiei Europene, iar în ianuarie 2016 a fost organizat vernisajul Salonului Internațional de Artă Fotografică al României, în cadrul căruia s-au primit aproximativ 2.000 de fotografii realizate de 240 de fotografi din 39 de țări.

De la prima fotografie realizată în România, „Cupidon cu brațele frânte", reprezentând o statuetă din colecția personală a lui Carol Popp și până la „Running with the wind", lucrarea cu care Alexandra Fira a câștigat medalia de aur a Asociației Artiștilor Fotografi din România la Salonul Internațional de Artă Fotografică al României din anul 2016, fotografiile în țara noastră au ținut pasul cu progresul înregistrat în cele două secole de tehnica fotografică, stând dovadă asupra unui număr impresionant de evenimente care au făcut istorie. Nu degeaba se spune că „o fotografie face cât o mie de cuvinte", în societatea contemporană fotografia s-a răspândit în toate mediile, reprezentând atât o unealtă la dispoziția științei, industriei, cercetării, cât și o artă care bucură ochiul și sufletul. Având în vedere toate aceste aspecte, nu putem decât să fim de acord că este justificată o zi specială pentru arta fotografică românească, alta decât Ziua Mondială a Fotografiei sărbătorită în fiecare an la 19 august.

Lasă un comentariu