Pe cale de dispariție, sașii din Senereuș dețin o istorie fotografică!

Distribuie pe:

Prima comunitate săsească din Transilvania care deține o istorie fotografică de peste 320 de pagini, este cea a sașilor din satul mureșean Senereuș, stabiliți în Germania, după ce o studentă, Dietlinde Lutsch, originară din acest loc, a venit cu ideea constituirii unui album foto în care să includă fotografii despre cum arăta viața satului Senereuș înainte de plecarea tuturor sașilor.

Studenta i-a prezentat ideea profesorului universitar doctor Georg Weber, de la Universitatea din Munster (Germania), de asemenea originar din Senereuș, care a plusat și a propus ca acest album să devină o adevărată mărturie istorică.

Pe baza informațiilor extrem de exacte descoperite în timpul documentării tezei de doctorat de către Georg Weber și soția acestuia, Renate, publicate în 1975, iar apoi editate într-un volum denumit „Senereuș - un sat săsesc din Transilvania în transformare", s-a ajuns la singura istorie în imagini a unei comunități săsești din România, denumită „Povești ilustrate din Senereuș - viața sătească transilvăneană de-a lungul timpului".

Profesorul Georg Weber a murit în anul 2013, iar soția sa, prof. univ. dr. Renate Weber, a continuat munca la acest volum, care a fost editat de Asociația Sașilor Senereușeni în 500 de exemplare.

Vicepreședintele Asociației Sașilor Senereușeni, Alfred Gross, a declarat, pentru AGERPRES, că, recent, istoria în imagini „Povești ilustrate din Senereuș - viața sătească transilvăneană de-a lungul timpului" a fost donată Bibliotecii Județene Mureș, Bibliotecii Teleki din Târgu-Mureș, Consistoriului Evanghelic din Sighișoara și Primăriei Bălăușeri, de care aparține satul Senereuș.

„Deși o fotografie nu reflectă realitatea, oglindește totuși o comoară pe care dorim să o transmitem prin intermediul acestei cărți. Această carte ajută la reîmprospătarea memoriei și fiecare fotografie are în spatele ei o poveste. Fotografiile prezintă regretul că sașii și-au părăsit casele, dar, pe de altă parte, dorința de a vedea satul, din nou și din nou, pentru a conștientiza cum au trăit bunicii și străbunicii noștri. Dintr-o colecție de peste 5.000 de fotografii cu o vechime de peste 100 de ani, a fost destul de greu să fie selectate circa 830, care au fost publicate, fotografii care să fie semnificative pentru ultimii 100 de ani, care să fie așezate astfel încât să te captiveze. Cartea încearcă să pună în lumină aspecte ale vieții sociale, cum arătau locuințele, cum au trăit și au muncit în agricultură, cum făceau armata, dar și evacuarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și exodul sașilor. Niciuna dintre aceste fotografii nu trebuia să lipsească din această carte", arăta profesorul Georg Weber.

 

 

Lasă un comentariu