Guvernul Ungariei alocă un miliard de forinți pentru maghiarii din Bazinul Carpatic

Distribuie pe:

Guvernul Ungariei va aloca un miliard de forinți proiectelor depuse în cadrul programului „2018 - Anul familiilor maghiare de peste hotare" din Bazinul Carpatic, a anunțat marți, la Budapesta, secretarul de stat pentru politici naționale, Árpád János Potápi, informație preluată de agențiile de presă internaționale. În cadrul programului, se vor bucura de finanțări comunitățile mici, întreprinderile, instituțiile din domeniul sănătății care sprijină ideea de familie, precum și organizarea de cursuri de specializare sau tabere. Evenimentul de deschidere al anului tematic va avea loc în data de 2 februarie, la Budapesta.

Pentru susținerea și întărirea activităților care sprijină ideea de familie din micile comunități de maghiari au fost alocate 200 de milioane de forinți, alte 400 de milioane urmând să fie destinate firmelor maghiare din afara granițelor care vor întreprinde activități pentru sprijinirea familiei sau vor introduce servicii de acest tip. Pentru sprijinirea profesională și materială a instituțiilor din domeniul sănătății vor fi alocate 210 milioane de forinți, inclusiv pentru înființarea unei rețele de asistență socială pentru mame, în colaborare cu Asociația Maghiară a Surorilor Medico-Sociale, iar în lunile mai și decembrie, fiecare familie care solicită indemnizație de maternitate va primi un pachet de bază. Pentru diferitele evenimente cu aspect familial au fost alocate 50 de milioane de forinți, pe lângă acestea vor fi organizate și tabere de creație, iar organizațiile care sprijină ideea de familie vor fi premiate în luna decembrie, a anunțat Potápi. Guvernul de la Budapesta va efectua și un sondaj de opinie, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra ceea ce înseamnă o familie în Bazinul Carpatic, cum se leagă căsătoriile, care e ponderea căsniciilor mixte, cum se ia decizia de a face copii, cum își aleg tinerii perechea și care sunt problemele cotidiene cu care se confruntă familiile. Un obiectiv important în cadrul proiectului îl reprezintă dezvoltarea grădinițelor din zona vizată.

Guvernul ungar dorește să se adreseze maghiarilor din întregul Bazin Carpatic, fiind căutate și cele mai mici comunități. „Fundamentul fiecărei comunități este familia și sprijinirea ei se află în centrul tuturor acțiunilor noastre", a spus Potápi.

Despre rectificarea bugetară de 33 de miliarde de forinți de la finele anului trecut, secretarul de stat a afirmat că potențialul economic al țării este atât de bun, încât s-au găsit resurse pentru mai multe domenii. Acesta a adăugat că a fost nevoie de mai multe fonduri, iar cei care nu au primit bani, vor fi sprijiniți în cursul acestui an.

Anul trecut Guvernul Ungariei a alocat în totalitate peste 100 de miliarde de forinți domeniului politicilor naționale, a mai precizat oficialul ungar.

Lasă un comentariu