Începând din acest an, românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor risca să fie amendați dacă nu notifică ANAF-ul în prealabil. Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.
Totuși, prin excepție, chestionarul nu trebuie depus de către românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.
Notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală. Nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi sancționată cu amendă între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017.
Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România. Practic, acest lucru se face pentru ca autoritățile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menținută în continuare în evidențele fiscale române.
Chestionarul trebuie să fie depus și de către persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere de o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Ministerul Finanțelor face precizări în legătură cu instituirea obligației prin care cetățenii români care pleacă din țară trebuie să completeze un chestionar, în caz contrar fiind amendați.
,,În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere și a rezidenței fiscale în România, atât persoanele fizice străine, cât și cele române, au obligația completării unor formulare specifice.
Astfel, cetățenii străini care stau în România mai mult de 183 de zile, au obligația depunerii formularului «Chestionar pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România», cu 30 de zile înaintea plecării din România, pentru a nu putea evita plata obligațiilor fiscale în România".
Această prevedere legală există în legislația națională încă din anul 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal. Instituția a anunțat amenzi între 50 și 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.