Decebal, Patria și... Trădarea

Distribuie pe:

REGELE DECEBAL a fost REGELE DACILOR, între anii 87-106. Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale în această perioadă și era mai restrâns decât teritoriul stăpânit de regele Burebista - cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, fiind mai puternic și mai bine organizat. Avem și mărturia lui Dio Cassius foarte elocventă: „REGELE DECEBAL era foarte priceput în planurile de războaie și iscusit în înfăptuirea lor, știind să aleagă prilejul să-l atace pe dușman și a se retrage la timp. Dibaci în a întinde curse, era un bun luptător și se pricepea să folosească izbânda, dar și să iasă cu bine dintr-o înfrângere. Din această pricină, multă vreme a fost un dușman de temut pentru romani".

Lucius Claudius Dio Cassius (155 sau 163/164 - 229), istoric, scriitor, a publicat o istorie a Romei în limba greacă, în 80 de volume, începând cu venirea lui Enea în Italia, fondarea orașului și ajungând până în anul 229, acoperind astfel o perioadă de 983 ani. În cărțile 67 și 68 descrie războaiele purtate între daci și romani. A devenit, până la urmă, un „scriitor canonic" în Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin). Este născut în Niceea, azi Iznic din Turcia, fiind, în cea mai mare parte a vieții sale, în serviciul public: senator, guvernator al Smyrnei, consul, proconsul în Africa și Panonia. La bătrânețe, s-a întors în țară, unde a și murit.

***

„În fața zeilor și a oamenilor cu judecată, DRAGOSTEA de PATRIE este mai prețuită, mai sfântă, mai respectată decât mama, decât tata, decât toți strămoșii. Pentru PATRIE, chiar când ne supără, trebuie să avem venerație, supunere, îndârjire".

Socrate (470-339 î. Hr.), filosof din Grecia antică, născut din mamă moașă și tată sculptor, a primit educația de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa. A trebuit să învețe muzică, gimnastică și gramatică, adică studiul limbii bazat pe comentarii de texte. De la Socrate ne-a rămas principiul: „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic". El îi critica pe cei care se credeau în materie de cunoaștere alfa și omega, fără să recunoască atunci când nu știau ceva. Participă la trei campanii militare în calitate de infanterist, salvându-i de la moarte pe alți doi învățați ai timpului, Alcibiade și Xenofon. Era un om cumpătat, înțelept, mânia, aroganța și lăcomia nu erau în firea lui. Socrate a fost primul gânditor care a luat ca obiect al meditației sale ființa umană; omul devine în mod exclusiv o problemă pentru el însuși. „Persoana ta este sufletul tău", spunea Socrate. De altfel, el a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea nonconformistă, fiind achitat în anul 2012, după 2.500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat simbolic, fiind reprezentat de 10 avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.

P.S. „Prin păcat omul se ticăloșește, dar prin pocăință se poate vindeca. Nimeni nu este fără de păcat în afară de Dumnezeu… «dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi»" (Ioan 1, 8).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu