O BIBLIOTECĂ VIE, DINAMICĂ, ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Explozia informatică, datorată anvergurii prin care internetul ocupă o bună parte din timpul nostru, uneori în bine, alteori în rău, face ca bibliotecile, acele generatoare de lumină spirituală, să piardă teren în privința interesului publicului pentru carte. Aparent, așa este. Dar să nu trecem cu vederea faptul că bibliotecile au fost dotate cu calculatoare, conectate la internet, astfel că, cei foarte legați de calculator, află și aici o variantă preferată de ei. Indiferent de forma în care s-a obișnuit fiecare să se documenteze, nimic nu poate egala plăcerea și utilitatea de a răsfoi și a citi o carte palpabilă, reală. Chiar dacă s-a redus, în general, numărul cititorilor și fecvența împrumuturilor din biblioteci, cine vrea, caută soluții. Cine nu, caută explicații. Totul depinde de pasiune, talent, devotament, seriozitate în muncă.

În cazul de față, vă prezentăm câteva aspecte despre activitatea Bibliotecii orășenești „Liviu Rusu" din Sărmașu, unde bibliotecar este Dinuca Burian. Este o bibliotecă mai mică de statură, dar foarte vie, dinamică, unde cititorii deschid ușa cu plăcere, zilnic, aflând, pe lângă exponatele de carte, și o expoziție de pictură a artistei plastice Veress Zsuzanna. Biblioteca dispune de peste 22.000 de volume de carte, la o populație de peste 2.300 de locuitori ai Sărmașului, iar împreună cu satele învecinate, peste 5.000. Doamna Dinuca Burian a preluat biblioteca în vara anului 1990 și a pornit activitatea aproape de la zero. După cum mi-a mărturisit, dat fiind faptul că a început să se reducă numărul cititorilor, a aflat soluții pentru a atrage la bibliotecă persoane de toate vârstele. Așa că, aici funcționează un atelier de creație, conceput pe grupe de câte zece copii: pictură, colaje ornamentale din hârtie, cusături pe pânză în puncte și cruce, cât și activitatea grupului folcloric „Graiul Câmpiei", cu participarea a 25 de membri, cu vârste de la 7 la 87 de ani. Toate lucrările copiilor realizate în atelierul de crație sunt prezentate în expoziții organizate la evenimente, iar cu grupul folcloric participă la spectacole, festivaluri, concursuri din localitate, împrejurimi, dar și la cele de amploare din țară și străinatate. Copiii vin cu plăcere la atelierul de creație al bibliotecii, îndrumați în activitate nu doar de bibliotecara Dinuca Burian, ci și de părinții: Olivia Cenan, Claudia Vărzar, Steluța Roșca și alții.

Cea mai recentă activitate a bibliotecii din Sărmașu a avut loc la 15 ianuarie, cu prilejul aniversării nașterii Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu și, în același timp, a Zilei Culturii Naționale, prin organizarea unui concurs de recitări de poezie intitulat „Trecut-au anii". Câștigătorii primelor trei locuri la recitare vor face o deplasare la Blaj, unde va avea loc concursul național denumit „Ocrotiți de Eminescu", manifestare ajunsă la a XVIII-a ediție, organizată de Despărțământul „Timotei Cipariu" - ASTRA Blaj.

Să nu trecem cu vederea o altă activitate pe care o desfășoară Dinuca Burian, acea de scriitor. Dânsa este autoare de carte scrisă: „Sărmașu - caiet documentar", editura Tipomur -1999; „Orașul Sărmașu - schiță monografică", Editura Cromatic Tipo - 2003; „Sărmașu - file de monografie", Editura Nico - 2011; ediția a II-a revizuită și adăugită la Editura Nico - 2014; „Fascinația cărților. Antologie de texte din literatura română și universală", Editura Nico - 2014; „Graiul Câmpiei "- culegere de folclor, partea I, Editura Nico 2015. Lista nu se oprește aici, fiindcă în luna februarie al anului curent va apărea volumul II al culegerii de folclor, sub semnătura autoarei.

Să mai precizăm un aspect. Cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la inițiativa directorului Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, Consiliul Județean Mureș a acceptat proiectul de finanțare și promovare a unui număr de 100 de cărți ale autorilor mureșeni. Printre ei se află și Dinuca Burian, cu volumele: „Sărmașu - file de monografie" și „Jurnal de bibliotecă" - culegere de articole din presă", ambele volume apărute la Editura „Vatra Veche".

Lasă un comentariu