Poezie, exegeză lirică, muzică, la Reghin, de Ziua Culturii Naționale

Distribuie pe:

Ca o expresie a dragostei pentru poetul Mihai Eminescu, geniul cel neîntrecut al literaturii române, luni, 15 ianuarie 2018, la Reghin, a fost sărbătorită Ziua Culturii Naționale și au fost aniversați 168 de ani de la nașterea „luceafărului poeziei românești".

Primăria Municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior", Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară", Direcția Județeană pentru Cultură Mureș au organizat luni, 15 ianuarie 2018, de la ora 17.00, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară" din Reghin un grandios spectacol de poezie și muzică, prin care a fost sărbătorită cu mare fast, Ziua Culturii Naționale.

La acest eveniment major cu caracter cultural-artistic au luat parte doamna Ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, pr. Valentin Ștefan Vârva - protopopul Reghinului, dr. Nicolae Băciuț - directorul Direcției pentru Cultură Mureș, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și de învățământ din municipiul Reghin, dascăli, preoți, oameni de cultură iubitori de veritabilă lirică românească.

În cadrul acestui eveniment cultural au fost evocați poeții: Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, cărora li s-a adus un frumos prinos de cinstire și recunoștință pentru contribuția lor la dezvoltarea limbii și literaturii române. Au participat și foști membri ai Cenaclului Flacăra: Andrei Păunescu, Cătălin Condurache și Angela Mariașiu, Majay Gyozo și Adrian Ivanițchi, Vali Șerban și Florin Săsărman, Vali Moldovan și Ghiță Danciu, Florin Camen și Duetul Ecou, care au oferit un spectacol remarcabil. Spectacolul a mai cuprins un moment de poezie și muzică, inspirat din lirica eminesciană, susținut de: Iulian Praja, Simina Cota, Anca Branea, Anton Grama, acompaniament muzical: Ioan Conțiu, Vasile Crișan, David Fulop. Evocarea poeților Mihai Eminescu, Adrian Păunescu și Grigore Vieru a fost susținută prin expunerile interesante și atractive ale distinșilor scriitori și oameni de cultură: Nicolae Băciuț, Florin Bengean, Dorin Cremene, Răzvan Ducan. Prezentatorul evenimentului a fost Sorina Bloj.

A fost un eveniment cultural-artistic de înaltă ținută, de un profesionalism desăvârșit și un moment încărcat de emoție, nostalgie și plăcute aduceri aminte.

Cu siguranță, ziua de 15 ianuarie este reprezentativă pentru întreaga cultură românească, însă în centrul atenției rămâne mereu personalitatea de neegalat a poetului Mihai Eminescu, cel care a ridicat literatura română pe cele mai înalte culmi. ,,Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea'' - notă Ibrăileanu în unul din cele mai strălucite studii ale sale asupra marelui scriitor.

Mihai Eminescu este poetul român care nu poate fi egalat și în același timp face parte din galeria celor mai mari oameni de cultură din literatura universală. Prin el, poezia românească a urcat pe cele mai înalte culmi. Genialitatea și talentul artistic deosebit l-au așezat pe un loc demn, în rândul celor mai mari poeți ai umanității.

Lasă un comentariu