Extremiștii maghiari pot fi judecați și condamnați penal în România: fapta s-a produs pe teritoriul național 15 ianuarie 2018

Distribuie pe:

Extremiștii maghiari au montat peste stema de stat a României, din Budapesta, așa zisul steag, al așa-numitului „Ținut Secuiesc". Ce nu știu respectivii cetățeni este că legile, sistemul politic și de justiție din Ungaria nu îi pot apăra în cazul în care în România se va depune plângere penală împotriva lor.

Teritoriul oricărei ambasade din lume reprezintă teritoriu național al statului care deține acea ambasadă. Astfel că, orice act infracțional comis în interiorul acelui teritoriu reprezintă obiectul unei cercetări penale al sistemului de justiție din statul respectiv. În cazul de față, acțiuni de vandalism au fost comise asupra unor proprietăți ale statului român și, mai grav, asupra unor simboluri naționale. Indiferent cine a comis actul cu caracter infracțional, dacă el este cetățean român sau cetățean străin, câtă vreme acțiunea se petrece pe teritoriul național al României, el trebuie să fie deservit justiției din România. Rămâne în acest caz de stabilit dacă un reprezentant al statului român, în speță administratorul respectivului perimetru, va depune plângere penală în România cu privire la respectivul act cu caracter penal. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, un procuror va trebui să cerceteze cauza și să o trimită în instanță cu probele acumulate. Astfel că, în situația de față, ce nu au știut extremiștii maghiari este faptul că au comis un act de vandalism pe teritoriul României și nu pe teritoriul Ungariei. În mod normal, administratorul terenului pe care este amplasată ambasada are chiar obligația de a face plângere penală, în caz contrar se poate considera că a ascuns în mod premeditat un act de vandalism ce a vizat simboluri ale statului român, pe teritoriul României. În cazul în care se începe cercetarea penală, dar cei vizați nu concură la soluționarea cauzei, România poate emite chiar mandat internațional de căutare prin Interpol, iar autoritățile din Ungaria vor fi obligate să se supună acestuia. Chiar și un refuz al Ungariei, care poate interpreta după cum dorește actul de justiție din România, va duce la imposibilitatea făptuitorilor de a mai părăsi teritoriul Ungariei către orice altă țară care este membră Interpol, adică, cam toate din lume. România are o legislație care pedepsește dur actele de vandalism și mai ales cele care sunt îndreptate împotriva simbolurilor naționale. Cât timp te afli pe teritoriul unui stat, te obligi și îți asumi să respecți legile acestuia. Ori, acei cetățeni maghiari aveau obligația să respecte legile statului român cât timp au acționat pe teritoriul național al acestuia. Sigur că și Ungaria poate porni propria cercetare penală care vizează statutul ambasadelor, paza obiectivelor cu caracter diplomatic ș.a.m.d. Rămâne să vedem ce se va întâmpla.

Lasă un comentariu