Din păcate pentru români, INFLAȚIA VA CONTINUA SĂ CREASCĂ!

Distribuie pe:

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a publicat pe site-ul oficial al instituției o minută a ședinței de politică monetară, desfășutară în 15 ianuarie a.c., conform căreia inflația va crește în lunile următoare.

„Membrii Consiliului au remarcat că noile date și evaluări reconfirmă perspectiva accelerării inflației în lunile următoare, sub impactul presiunilor în creștere ale factorilor pe partea ofertei și ale celor fundamentali, suprapuse în primele luni din 2018 efectelor de bază inflaționiste asociate reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și scăderilor de prețuri administrate.

S-a observat că valorile anticipate a fi atinse de rata anuală a inflației pe orizontul scurt de timp sunt semnificativ mai înalte decât cele din prognoza pe termen mediu publicată în raportul asupra inflației din noiembrie 2017, depășind considerabil limita de sus a intervalului țintei staționare, dar și că revizuirea ascendentă este atribuibilă cvasi-exclusiv acțiunii factorilor pe partea ofertei.

Principalele influențe suplimentare sunt așteptate să decurgă din evoluția prețului combustibililor, în condițiile relativei măriri a cotațiilor petrolului, din recenta creștere a prețurilor LFO și ale produselor din tutun, precum și din dinamica relativ mai înaltă a prețurilor administrate.

În aceste condiții, unii membri ai Consiliului au făcut referire la caracterul tranzitoriu al puseului inflaționist ce se va manifesta, probabil, în primele trimestre din 2018, dată fiind previzibila epuizare spre finalul acestui an a efectelor multora din șocurile inflaționiste pe partea ofertei care îl provoacă, reamintind că prognoza pe termen mediu anticipează plasarea ratei anuale a inflației la 3,2% în decembrie 2018 și la 3,1% în luna septembrie 2019.

Pe termen scurt, o sursă importantă de incertitudini și riscuri în sens ascendent la adresa perspectivei inflației a fost considerată evoluția prețului combustibililor și a prețului altor utilități, în contextul volatilității crescute a prețului internațional al petrolului.

Prețurile de consum au continuat să crească în luna decembrie 2017, rata anuală a inflației urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% și a celor nealimentare cu 0,28%", se arată în comunicatul BNR. 

Lasă un comentariu