Ziua Culturii Naționale, la Reghin - Orașul viorilor în sărbătoare

Distribuie pe:

În data de 15 ianuarie 2018, Reghinul a fost gazda unui eveniment cultural de înaltă ținută artistică. Cântece foclorice autentice, poezie și muzică folk. „Ler, ler…flori de ger". Sub acest nume s-a desfășurat spectacolul de poezie și muzică folk, care a avut loc la Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară" din Reghin, organizat de Primăria municipiului Reghin, Biblioteca municipală „Petru Maior" și Casa de Cultură Municipală „Dr. Eugen Nicoară".

Spectacolul a fost deschis cu un moment de poezie și muzică, inspirat din lirica eminesciană, susținut de Simina Cota, Iulian Praja, Anton Grama și Anca Branea, acompaniați muzical de Ioan Conțiu, David Fülöp și Vasile Crișan. În cadrul evenimentului au fost evocați poeții Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, fotografiile marilor poeți fiind așezate pe o masă decorată cu tricolor. Au urcat pe scenă Nicolae Băciuț, Dorin Cremene, Florin Bengean, Răzvan Ducan. O plăcută surpriză a fost eleva Roxana Giurgiu din Reghin, cea care a recitat un poem închinat poetului nepereche, Mihai Eminescu, din creația poetului Răzvan Ducan. Interpretarea a fost desăvârșită.

Spectacolul a continuat cu prestația foștilor componenți ai Cenaclului „Flacăra", în frunte cu Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu. Cantautor, poet și un foarte bun instrumentist, ne-a bucurat sufletul cu o prestanță impecabilă. Cătălin Condurache - Cluj Napoca, Angela Mărieșiu - Reghin, Majay Gyözö - Reghin, Adrian Ivanițchi-Sighișoara, Vali Șerban - Alba-Iulia, Florin Săsărman - Bistrița, Vali Moldovan, Ghiță Danciu - Satu-Mare, Florin Camen - Vulcan, Árpád Domokos - Sovata și Grupul „Ecou"- Reghin (Magda Puskas și Sorina Bloj). Aceștia au oferit publicului reghinean un spectacol de zile mari, aducând în fața „generației în adidași și generației în blugi", cântece sociale, de iubire și naționale, cântând la unison cântece atât de bine cunoscute întregului public. S-a cântat chiar și ungurește. Aplauzele publicului îndemnând pe cei de pe scenă, la alte și alte cântece. S-au fluturat steaguri tricolore, au fost persoane care au lăcrimat ascultând prin cântec ,,Doina" lui Eminescu. Am văzut bucurie, emoție, iubire de Neam și de Țară. Aceasta este România care se unește sub semnul omagierii marilor genii, ai Nației Române!

Maratonul cultural s-a desfășurt de-a lungul a șase ore, timp în care publicul s-a contopit cu cei de pe scenă, cântând la unison, nemailăsându-se duși spre case. Așa cum marele Adrian Păunescu spunea: „Degeaba există emisie, dacă nu există recepție!". Ei, aici la Reghin, recepția a fost la cele mai înalte cote sufletești. De asemenea, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, dl. Nicolae Băciuț, a afirmat: ,,Reghinul este un focar de cultură".

Pentru acest lucru trebuie să le fim recunoscători celor care au organizat și susținut acest eveniment de mare valoare culturală. Directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior" - Sorina Bloj, Primăria municipiului Reghin, d-na primar - Maria Precup, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș - dl. Nicolae Băciuț, cel care este un sprijin permanent pentru desfășurarea activităților culturale atât la județean, cât și în țară. De asemenea, Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară" și, bineînțeles, sponsorilor, fără de care acest spectacol grandios nu ar fi putut avea loc.

Publicul prezent în sală nu a fost numai din Reghin, ci și din alte orașe, din partea Asociației Literare „Creneluri Sighișorene" am fost prezentă alături de Gabriella Costescu, ne-am bucurat să fim alături de cei care iubesc sincer cultura.

Reghinul va dăinui în sufletele celor prezenți, la chemarea evocării celor trei mari personalități ale Culturii Românești!

Cei prezenți au plecat mai bogați sufletește, declarandu-se: „Vinovați de iubire" pentru: Valori, Țară, și Neam!

„Doamne! Ocrotește-i pe români", pentru că: „Totuși există iubire!".

Lasă un comentariu