ZIUA CULTURII NAȚIONALE PESTE HOTARE

Distribuie pe:

Printr-o hotărâre a Guvernului de acum opt ani s-a hotărât ca ziua de 15 ianuarie, data nașterii marelui poet Mihai Eminescu, să fie sărbătorită Ziua Culturii Naționale.

În această zi, de o deosebită importanță în viața culturală a României, peste hotare au avut loc spectacole inedite, recitaluri din poezia lui Mihai Eminescu, în interpretarea marilor noștri actori, dar și concerte de înaltă ținută, cu participarea unor muzicieni români consacrați în toată lumea.

Așadar, în comunitățile de peste hotare i-au făcut pe români să se simtă acasă de Ziua Culturii Naționale.

Despre evenimentele organizate de Institutul Cultural Român a vorbit Mirel Paloș, vicepreședintele instituției, care a spus: „Organizăm evenimente la toate reprezentanțele Institutului Cultural Român din lumea întreagă, seri ale muzicii, ale artelor plastice, conferințe sau subiecte pluridisciplinare. Dintre acestea amintim: La ICR Londra s-a desfășurat, chiar pe 15 ianuarie 2018, la ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României, a fost organizat spectacolul „Dor de Eminescu", la Chișinău, evenimentele au început cu depunerea de coroane de flori la statuia lui Eminescu de pe Aleea Scriitorilor, la Istambul a fost organizat un concert, la Viena, împreună cu Asociația „Mihai Eminescu", s-a dedicat o seară de poezie lui Mihai Eminescu, poezii recitate atât în limba română, cât și în limba germană, în Liban, două românce de pe cele două maluri ale Prutului au organizat, în 15 ianuarie 2018, o seară dedicată poetului Mihai Eminescu. Acastă manifestare a fost organizată împreună cu Asociația comunităților din Liban. La Roma a avut loc un eveniment de cântece din creația muzicienilor: Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, Paul Constantinescu, George Enescu, Sigismund Toduța etc. Spectacolul a avut loc pe scena Teatrului „Santa Cecilia", din Roma.

Alte manifestări de Ziua Culturii Naționale, prilejuite de ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, au avut loc și în celelate țări, unde sunt comunități de români.

Lasă un comentariu