La Asociația culturală „MARIS DAVA"

Distribuie pe:

La prima acțiune din acest an, organizată la data de 18.01.2018 de Asociația Culturală ,,Maris Dava" din Târgu-Mures, au răspuns un număr mare de persoane, dornice să audieze două teme extrem de interesante, dar și pentru a cunoaște lucruri inedite.

Prima temă cu titlul ,,Cine au fost romanii, conform lui Vergilius - Eneida", a fost susținută de doamna prof. MARIA CONȚ, care, în expunerea domniei sale, ne-a purtat prin istoria lumii antice mediteraniene, în vremea în care viața oamenilor se împletea, încă, aproape zilnic, cu cea a zeilor. Pornind de la poemul binecunoscut al poetului antic Vergilius, în care el ne spune legenda peregrinărilor lui Eneas, semizeul acela muritor, prin Marea Mediterană, doamna profesoară ne-a purtat ca-ntr-o poveste prin istoria de început a cetății Romei antice, „vrăjindu-ne" cu meșteșugitul ei cuvânt și făcându-ne să vedem cu ochii minții creșterea, apogeul, descreșterea și prăbușirea marelui Imperiu Roman, a vieții și civilizației sale deosebite, care a avut o mare înrâurire asupra istoriei lumii. Cu siguranță că ne-ar mai trebui încă o zi pentru a termina această expunere încântătoare, dar asta se va întâmpla cu siguranță în luna viitoare.

A doua temă a fost ceva inedit, surprinzător, în sensul că doi elevi din anii terminali de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", anume ȘTEFAN GABRIEL și IUGA RAUL, ne-au vorbit, fără nicio emoție în glas, ba chiar foarte elegant și detașați, dar și foarte bine documentați, despre „Unirea lui Cuza" și despre „Personalitatea domnitorului Al. I. Cuza". A fost pur și simplu o încântare pentru noi, dar și pentru colegii lor de clasă veniți să îi susțină pe cei doi. Un sincer bravo din toată inima și îi mai așteptăm la întâlnirile noastre.

Ca de fiecare dată, domnul președinte al asociației „Maris Dava", prof. IOAN GÂJU, și domnul prof. DUMITRU VOICU au venit cu completări deosebite, de mare interes, la cele două teme expuse, iar în final, subsemnatul l-am elogiat pe domnitorul Al. I. Cuza în cuprinsul unei poezii, iar pe Domnul Eminescu cu un eseu.

Toți cei interesați de istoria noastră sunt invitați să participe la aceste acțiuni de suflet, organizate de harnicul prof. Iaon Gâju. Sunteți cu toții bineveniți.

 

Lasă un comentariu