„Revoluția fiscală" afectează grav sănătatea bugetelor locale

Distribuie pe:

Până la finele anului trecut, un sfert din județele țării solicitaseră Guvernului fonduri suplimentare pentru plata salariilor, după ce primăriile au primit libertatea de a le majora, cheltuindu-și bugetele cu aceste majorări, notează profit.ro.

Potrivit sursei citate, direcția de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a înregistrat 16 solicitări pentru „suplimentarea fondurilor necesare achitării salariilor personalului din cadrul instituțiilor administrației publice locale". Pentru acoperirea găurilor lăsate în bugetele locale de salariile majorate din primării, au solicitat suplimentări de fonduri și 11 consilii județene: Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

În pofida numeroaselor cereri, cu excepția celor circa 2 miliarde de lei alocate autorităților locale cu prilejul rectificării bugetare din toamnă, Guvernul Tudose nu s-a grăbit să răspundă cu alte sume solicitărilor primăriilor. Fostul Cabinet a alocat din Fondul de rezervă bugetară, de 95 de milioane de lei, câtorva primării, prin două hotărâri din luna decembrie, dar sumele au vizat nu doar cheltuieli curente, ci și de capital, respectiv derularea unor proiecte locale. Autoritățile locale sunt afectate anul acesta de „revoluția fiscală" a Guvernului, respectiv de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, care duce, implicit, la reducerea sumelor ce le revin din cotele defalcate din acest impozit, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu