Te felicităm România, patria noastră natală, cu prilejul Centenarului Marii Uniri (I)

Distribuie pe:

Membrii români, maghiari și de alte naționalități, precum și simpatizanții Asociației Culturale și de Prietenie „Együtt-Împreună", îi aduc un omagiu patriei noastre natale, România, la Centenarul Marii Uniri, prin organizarea, la București, a unei manifestări culturale de o importanță națională. Vom îndeplini această obligație civică și constituțională care ne onorează cu demnitate, ca cetățeni români loiali față de țară, cu toate că nici președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nici premierul Mihai Tudose, nici ministrul culturii, vicepreședinte al Comisiei Interministeriale pentru Centenar, Lucian Romașcanu, și nici președintele României, Klaus Werner Iohannis, nu ne-au răspuns la memorandum, la propunerea noastră concretă înaintată în data 10 și 11 octombrie anul trecut, de către Asociația Culturală și de Prietenie „Együtt-Împreună" (asociație nonprofit și nonguvernamental) cu privire la organizarea unei manifestări culturale în cinstea Centenarului Marii Uniri.

Despre faptele prezentate în cele ce urmează doresc să informez opinia publică a țării, deoarece acestea sunt de interes public, mai cu seamă acum, când am intrat în Anul Centenar al Marii Uniri, proclamată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 Decembrie 1918. Aceste fapte semnalează în mod evident că cele mai importante instituții ale democrației noastre constituționale, înainte de toate, partidele coaliției guvernamentale, PSD și ALDE, sunt atât de preocupate, absolut inutil, cu luptele interne pentru putere care sunt un obstacol major în calea dezvoltării țării, încât manifestările culturale naționale și internaționale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, sunt trecute în plan secundar. În celelalte țări europene - ca să facem doar o comparație - , de exemplu, în Franța, care a sărbătorit grandios Ziua Națională a țării, cu un an înaintea evenimentului, manifestările politice, culturale și sociale, care au cuprins toată țara, precum și pe tot mapamondul, au fost organizate de o instituție culturală de sine stătătoare. Pe de altă parte, în România, autoritățile abilitate trebuie să ia act și de faptul că Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orbán, care ignoră în totalitate legile scrise și nescrise ale diplomației, nu se raportează ca un partener strategic față de cea mai mare sărbătoare a României, unirea Transilvaniei cu România. Viktor Orbán și colegii săi politicieni neglijează în mod voit, cu o aroganță desăvârșită, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, de fapt adoptă o atitudine similară față de Marea Unire proclamată de Adunare Națională de la Alba Iulie, la 1 Decembrie 1918, cu cea adoptată de figura fascistă a iredentismului maghiar, Miklós Horthy.

Organizația „Trianon 100", înființată nu demult în Ungaria, este o confirmare a acestei atitudini. Această organizație este, în definitiv, un atac lansat la nivel internațional împotriva Centenarului, împotriva României. Opinia publică a țării a condamnat, pe bună drepate, conducerea superioară a UDMR, care ignoră total sărbătoarea centenarului. Mai mult de atât, președintele acestei formațiuni politice, Hunor Kelemen, îndeplinește cu slugărnicie toate ordinele anti-românești date de premierul Ungariei, Viktor Orbán, care nu demult a trimis în Transilvania pe comisarul său responsabil cu realizarea autonomiei în rândul minorităților maghiare din Bazinul Carpatic, Katalin Szili. Datorită comisarului Szili au ajuns cele trei partide maghiare din Transilvania: UDMR, Partidul Civic Maghiar (PCM) și partidul lui Tõkés, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) să încheie - după o dispută și divergențe de un deceniu - o alianță care să militeze pentru o autonomie pe criterii etnice, interzisă de Constituția țării, și pentru a provoca în Anul Centenar, prin acțiuni antiromânești mârșave, tensiuni în viața publică a țării. Katalin Szili a desfășurat zile la rând mai multe acțiuni pe teritoriul României și i-a convins pe liderii acestor organizații maghiare să încheie o alianță în Anul Centenar și să revendice autonomia pe criterii etnice, și a procedat astfel sub privirile autorităților române abilitate.

În acest context va crește foarte mult importanța modului în care autoritățile române competente vor organiza evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri pentru a reflecta adevărul istoric incontestabil pe baza căruia a fost înfăptuită unirea Transilvaniei cu România, pe 1 Decembrie 1918.

Lasă un comentariu