,,MICA UNIRE"- SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ziua de 24 ianuarie 1859 este consemnată în istoria României ca fiind unul dintre cele mai importante momente, unul crucial, când a luat naștere ,,o singură Românie."

,,Mica Unire" de la 1859 - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

După 159 de ani, ziua de 24 ianuarie ne face să retrăim, cel puțin la nivel de emoție, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

În municipiul Târgu-Mureș, Instituția Prefectului - Județul Mureș, alături de Garnizoana Târgu-Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, au organizat o ceremonie militară și religioasă pentru sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, miercuri, 24 ianuarie 2018, începând cu ora 12.00. Ceremonia a avut loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Întâmpinarea prefectului județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga, și a comandantului Garnizoanei Târgu-Mureș, domnul colonel Dacian - Tiberiu Șerban, a marcat deschiderea oficială a ceremoniei militare și religioase.

După intonarea Imnului Național al României, părintele Ioan Dorin Șandor- preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureș, a oficiat serviciul religios - TE DEUM.

În continuare, au urmat alocuțiuni în care a fost evocată însemnătatea acestei zile.

Dl prof. univ. dr. Cornel Sigmirean a vorbit despre semnificația și importanța istorică a zilei de 24 ianuarie.

Din partea Consiliului Județean Mureș, a luat cuvântul domnul vicepreședinte Ovidiu Dancu.

Prefectul județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga, a dat citire mesajului Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. În mesaj se subliniază că 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, reprezintă primul pas în scrierea ,, certificatului de naștere" al României de astăzi. A concluzionat, cu un îndemn patriotic, punctând că românii trebuie să își unească eforturile pentru bunăstarea țării. ,, Să păstrăm România în dreptul inimii! La mulți ani, România!", a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Pentru cinstirea memoriei eroilor neamului românesc, care prin jertfa lor au devenit adevărați făuritori ai unității naționale, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, din partea Camerei Deputaților, Instituției Prefectului - Județul Mureș, Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș și a Garnizoanei Târgu-Mureș.

Defilarea gărzii de onoare și a efectivelor aparținând Batalionului Sprijin Logistic Târgu-Mureș, urmați de militari din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ,,Regele Ferdinand I" Târgu-Mureș și de efective ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență a Județului Mureș a fost aplaudată de participanții la eveniment.

Tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți, a încheiat ceremonia militară și religioasă desfășutată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Manifestările dedicate evenimentului, au continuat, începând cu ora 17.00,

la Teatrul Național Târgu-Mureș, cu spectacolul extraordinar, organizat de Primăria municipiului Târgu-Mureș, intitulat ,,UNIREA ESTE ROMÂNIA''.

HORA UNIRII, din Piața Teatrului, a fost momentul mult așteptat de toți cei prezenți.

Lasă un comentariu