Anchetă „Cuvântul liber"

Distribuie pe:

Invităm pe cei care fac parte din fenomenul cultural și au ceva de spus, să răspundă la întrebările unei anchete de început de an:

- Ce a însemnat anul 2017 pentru tine? Ce aștepți de la 2018?

- Ce ar trebui să facă înstituțiile de cultură, oamenii de cultură în anul centenar? (N.B.)

Nu există ani răi sau ani buni. Trecerea timpului este o constantă cu care ne-am obișnuit și în raport de care încercăm să realizăm proiecte menite să ne urce cât mai sus pe scara evoluției. Există numai o balanță pe care încercăm din răsputeri să o înclinăm cu brațul reușitelor, deși de multe ori ea nu numai că nu stă în echilibru, ci se înclină îngrijorător pe brațul eșecurilor. Se obișnuiește realizarea unui bilanț, la final de an, tocmai pentru a identifica elementele care pot fi schimbate în favoarea reușitelor.

M-a bucurat deci ancheta culturală care a debutat în paginile cotidianului „Cuvântul liber" pentru că mi-a oferit ocazia să îmi prezint propriul bilanț ancorat în activitățile pe care le-am pus în slujba copiilor și a pregătirii lor culturale cât mai complete. Eforturile mele personale și de grup, prin grup, în context, înțelegând Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș și Fundația Transilvană Alpha, s-au concretizat în anul 2017 în cele două minunate concursuri naționale de creație artistică pentru copii „Aripi de primăvară" și „Scrisori pentru Moș Crăciun", soldate fiecare dintre ele, la final, cu câte un spectacol susținut de artiști copii și cu câte o antologie care stă mărturie asupra talentului și bucuriei de a crea, dovedite de o nouă generație pe care dorim să o sprijinim să ne depășească în realizări. Dacă mai adaug și volumul de suflet „Basme fermecate din lumi minunate" apărut cu susținerea Editurii „Napoca Nova", care propune copiilor lecturarea unor povești în marea lor majo-ritate construite pe vechi legende românești, aș putea, numai cu atât, să mă declar mulțumită de anul 2017.

Activitatea mea s-a legat însă și de cea a copiilor pe care i-am îndrumat, așa încât consider reușitele lor ca fiind și ale mele. Astfel, cu un palmares de peste douăzeci de premii naționale și internaționale realizat de acești copii, personal am o perspectivă frumoasă asupra viitorului, dorindu-mi doar mai multă implicare din partea cadrelor didactice, mai mult sprijin din partea auto-rităților locale și mai multă disponibilitate din partea părinților pentru activitățile cu amprentă culturală.

Am și făcut primii pași în realizarea proiectelor pe care ni le-am propus, lansând pe data de 9 ianuarie a acestui an atelierele de creație pentru copii între 8 și 18 ani cu sprijinul Bibliotecii Județene Mureș - Secția de Artă, manifestându-ne disponibilitatea de a publica în revista Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș, care va purta numele „Orizonturi Mureșene", atât lucrările scriitorilor care activează în cadrul organizației noastre, cât și pe cele ale micilor creatori care se vor afirma în cadrul activităților desfășurate la atelierele de creație. Ne-am bucura să primim sprijin atât în cărți, pentru a le putea face cadou premianților, cât și în voluntariat de tip organizatoric, pentru cele trei concursuri pe care le vom organiza în acest an: „Aripi de primăvară" - de Paști, „Scrisori pentru Moș Crăciun" - de Crăciun și, cel mai special, concursul de creație artistică pentru copii „Pe tricolor e scris UNIRE", concurs ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Una dintre cele mai mari doleanțe însă, rămâne cea de a putea oferi copiilor care activează la atelierele de creație posibilitatea de a participa la evenimentele culturale de amploare din județ, pentru a gusta din nectarul culturii și pentru a simți motivația de a se ridica din ce în ce mai sus pe culmile cunoașterii.

Lasă un comentariu