Igor Dodon: Sărbătorirea „Centenarului Unirii" intră sub incidența legii penale

Distribuie pe:

Aparatul Președintelui Republicii Moldova (Instituția prezidențială) a sesizat, la finele săptămânii trecute, Serviciul de Informații și Securitate, (SIS) sub aspectul „atentării la suveranitatea, independența națională, unitatea și integritatea teritorială a țării".

Într-o scrisoare adresată directorului SIS al Republicii Moldova, consilierul lui Igor Dodon în domeniul juridic și relațiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, denunță faptul că în raionul Ialoveni, în apropiere de Chișinău, liderul local Anatolie Dimitriu a dispus, la începutul acestui an, organizarea mai multor activități de masă, sub genericul „Anul 2018 - Centenarul Unirii".

În documentul postat pe pagina sa de socializare, Lebedinschi arată că „elogierea unor evenimente istorice cu o pronunțată conotație politică poate provoca reacții sentențioase atât în societate, cât și în raport cu partenerii de dezvoltare". Mai mult, președinția Republicii Moldova consideră că din motto-ul evenimentului „reiese pericolul chemărilor publice la schimbarea orânduirii constituționale, ba chiar la violarea integrității teritoriale, acțiuni calificate în legislația penală a Republicii Moldova drept uzurparea puterii de stat" (…). „În acest sens, vă solicităm examinarea și aprecierea acțiunilor președintelui Raionului Ialoveni, prin prisma prevederilor Legii securității statului (…) atât în ipoteza amenințărilor aduse la adresa securității statului, cât și sub aspectul lezării drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor", se arată în document.

În replică, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a declarat pentru portalul deschide.md, că este decis să continue activitățile dedicate Centenarului: „Dumnealui (Maxim Lebedinschi - n.red.) nu acceptă adevărul istoric. Dacă tare doresc, pot să vină să mă demită și să semnez o dispoziție să sărbătorească la Ialoveni revoluția octombristă din 1917 sau semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov. Altceva n-am ce să le spun. Acesta este un eveniment foarte important: 100 de ani. Au fost discuții și între guvernele Republicii Moldova și României privind activități comune cu ocazia Centenarului. Avem un șir de evenimente comune cu partenerii din România în acest sens, unde vom și semna acorduri. Socialiștii n-au ce face. Dacă doresc, să scrie la SIS și peste tot."

Pe tot parcursul anului, la Ialoveni vor fi organizate evenimente dedicate Centenarului, potrivit calendarului asumat, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu