La Târgu-Mureș și în județ, ample manifestări dedicate Unirii de la 1859

Distribuie pe:

În după-amiaza zilei de 24 ianuarie 2018, mureșenii au aniversat 159 de ani de la Unirea celor două principate, Moldova și Țara Românească, când a fost ales, de cele două adunări elective, colonelul Alexandru Ioan Cuza. După alegerea sa ca domnitor, acesta a spus: „Unirea este îndeplinită, națiunea română este întemeiată, aleșii noștri vă va da vouă o singură Românie", iar la depunerea jurământului de către colonelul Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu i s-a adresat: „Alegându-te pe tine în țara noastră am voit să arătăm lumii aceea ce toată țara dorește: la lege nouă, om nou… Fii, dar omul epocii, fă ca legea să fie tare, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toți domnitorii trecuți au fost nepăsători sau răi. Fă dar, ca domnia ta, să fie cu totul de pace și de dreptate."

Pentru a scoate în evidență importantul eveniment de acum 159 de ani de la Unirea celor două principate, Primăria municipiului Târgu-Mureș a organizat la Teatrul Național un spectacol cu participarea unor îndrăgiți soliști de muzică populară și cântece patriotice.

Actorii Liviu Pancu și Dan Rădulescu au fost amfitrionii spectacolului. La acest important spectacol, la care a participat un număr foarte mare de mureșeni, au fost invitați să cânte și să încânte publicul mureșean: Sergiu Cipariu, Ionuț Fulea și inegalabilul Nicolae Furdui Iancu.

A mai fost invitat și Ansamblul „Spice mureșene".

În deschiderea programului serii, solistul Ciprian Istrate, căruia i s-a alăturat întreaga sală, a intonat Imnul Național, după care actorul Liviu Pancu a deschis programul spectacolului serii de 24 ianuarie 2018.

După ce actorul Dan Rădulescu a recitat o poezie, a urmat dansul „Miorița", care s-a bucurat de aplauzele participanților. În continuare au sosit la microfon, cu un recital, Sergiu Cipariu și Ionuț Fulea, care acompaniați de grupul orchestral „Codrul de România" au interpretat câteva cântece populare și patriotice, amintind că această zi este una importantă în viața țării noastre. În continuare, Ansamblul „Spice mureșene" a încântat publicul cu dansuri frumoase gustate din plin de publicul aflat în sală. Programul s-a încheiat cu recitalul solistului Nicolae Furdui Iancu care, acompaniat de grupul instrumental „Crai Nou" din Alba Iulia a interpretat cântece de muzică populară și patriotice.

După vizionarea programului artistic participanții la eveniment au ieșit în fața Teatrului Național unde s-au prins în obișnuita „Hora Unirii" cântând: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României."

La acest important eveniment din istoria noastră multimilenară au fost prezenți, prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, consilieri locali și județeni, alți reprezentanți ai Primăriei.

Lasă un comentariu