In Memoriam Ing. VALERIU IOAN LUPȘAN

Distribuie pe:

În 26 ianuarie se împlinesc 16 ani de la trecerea în veșnicie a colegului și prietenul nostru, un om de aleasă omenie, cu o vastă cultură, ing. VALERIU IOAN LUPȘAN.

S-a născut într-o familie de intelectuali, din Târgu-Mureș, bunicul a fost preot în Sâncraiu de Mureș. În 1938 a absolvit Liceul „Alexandru Papiu Ilarian", iar în 1948 a absolvit Universitatea „Gh. Asachi" din Iași, Facultatea de Chimie. În calitate de inginer chimist în industria alimentară, a lucrat la mai multe întreprinderi din Târgu-Mureș. După o activitate de 44 de ani, în anul 1989 s-a pensionat și s-a dedicat cu totul unei pasiuni din anii tinereții - apicultura, activitate pe care o practică din anul 1975, când își formează o stupină proprie, un loc unde își găsește liniștea, își alungă suferințele și singurătatea.

Timp de 40 de ani a fost membru al Asociației Crescătorilor de Albine din România, Filiala Mureș și membru în comitetul director. A susținut cursuri la învățământul apicol. A elaborat zeci de lucrări științifice și articole de specialitate, a fost mentorul a numeroase generații de apicultori mureșeni. Este autorul unor brevete și invenții despre „Biologia familiilor de albine". În 12 decembrie 2001, în prezența unui numeros public, prieteni și apicultori, și-a lansat cartea: „Introducere în istoria apiculturii", o lucrare de referință în domeniul apiculturii din România. Tot în această zi, i s-a decernat „DIPLOMA DE EXCELENȚĂ" din partea ACA România.

Bolnav și obosit după toate suferințele vieții și a singurătății, în 26 ianuarie 2002 trece la cele veșnice.

Chipul lui blând va rămâne veșnic în amintirea noastră. Veșnica lui pomenire și Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Lasă un comentariu