A devenit o tradiție, ca în fiecare an, această zi fastă din istoria neamului nostru să fie sărbătorită la Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", sub atenta îndrumare a doamnei Dinuca Burian, directoarea bibliotecii. Programul zilei a cuprins o expoziție de carte, având ca generic „Personalități ale Unirii Principatelor Romane: Mihail Kogalniceanu", prezentarea „Ecourile Unirii Principatelor Române în memoria posterității", susținută de doamna profesoară Rozalia Brândaș, un videoclip documentar „Alexandru Ioan Cuza - Omul și domnitorul", prezentat de doamna Dinuca Burian și un moment artistic susținut de elevi ai Liceului „Samuil Micu", Sărmașu.
Au participat membrii grupului folcloric „Graiul Câmpiei" și elevi înveșmântați în frumoase costume populare, care, cu multă demnitate și seriozitate, s-au implicat în această activitate.
În cuvântul său, doamna profesoară Rozalia Brândaș s-a referit la modul în care a fost reflectat acest eveniment în literatura română, punând accent pe ideea de unitate națională. A vorbit despre personalitatea domnitorului Al. I. Cuza, accentuând necesitatea de a fi demni așa cum a fost domnitorul când a refuzat să se târască în genunchi în fața sultanului. Întrebat de sultan de ce a venit așa, Cuza i-a răspuns cu mândrie și curaj: „Așa m-a trimis țara!".
De asemenea, doamna profesoară a citit câteva poezii dedicate unirii și domnitorului: „Hora lui Cuza-Vodă" și „Cuza-Vodă", de Vasile Alecsandri, „Imn la 24 Ianuarie", de G. Creteanu și a povestit câteva legende despre Cuza.
Elevele Maria Vărzar, Olivia Cistelecan și Bianca Roșca au impresionat asistența prin dramatizarea unei foarte cunoscute legende populare „Ocaua lui Cuza" . Aceleași eleve au recitat poezii patriotice dedicate Unirii, dar și poezii în care sunt evocate personalități ale istoriei locale, Alexandru Bătrâneanu și Vasile Simonis.
Emilia Boia, membră a grupului folcloric „Graiul Câmpiei", a impresionat recitând două creații proprii: „Rugăciune" și „Avram Iancu".
A participat la activitate și doamna profesoară Paraschiva Căpâlnă, care a evocat modul în care era sărbătorită aceasta zi acum cincizeci de ani.
La finalul activității, participanții, între care și elevi de etnie romă, s-au prins într-o horă a unirii în fața bibliotecii, conștienți că, așa cum afirmă C. D. Aricescu: Puterea e mărirea, mărirea propășirea / Unirea e viață, lumina și averea / Unirea e libertatea, unirea-i fericirea".