Ipocrizia, recunoștința și... dacii

Distribuie pe:

„DACII SUNT PRIMII STRĂMOȘI AI ROMÂNILOR. Din punct de vedere etnografic, DACII par să se confunde cu GEȚII dar, au aceeași origine, aceeași limbă. Asupra acestui punct de vedere toate mărturiile din vechime concordă." (Abdolonyme Honore Ubicini -1818-1884 - publicist, Les origines de l'histoire Roumaine)

„În cele mai vechi timpuri cunoscute, în TRANSILVANIA și în țările învecinate locuiau DACII care mai erau numiți și GEȚI, și de la ei a primit actuala Transilvanie, împreună cu Moldova, Muntenia și regiunile învecinate din Ungaria numele de DACIA". (Martin Hochmeister (1740-1789) - tipograf, Siebenburgische Provinziaalblatter vol. III)

***

„Când eram copii le eram recunoscători celor care ne umpleau șosetele, de Crăciun, cu cadouri. De ce acum nu suntem recunoscători lui Dumnezeu că ne-a umplut șosetele cu picioarele noastre?"

Gilbert Keith Chersterton (1874-1936), scriitor, jurnalist, gânditor englez. Studiază la Colegiul de artă și urmează cursurile de științe literare din Londra. A lucrat la mai multe reviste ca și critic de artă și critic literar. Lui Chersterton îi făceau plăcere disputele care aveau nuanță amicală cu persoane ca George Bernard Shaw, Bertrand Russel, Clarence Darrow ș.a. În anul 1922, trece de la religia protestantă la religia catolică, devenind, cu trecerea timpului, tot mai religios.

***

„IPOCRIZIA? - Precum un clopot dogit nu își recapătă niciodată limpezimea sunetului, tot astfel o inimă strâmbată de ipocrizie și demagogie nu își mai dobândește sinceritatea simțirii în veci. MÂNDRIA? - E nebunie, iar lipsa de demnitate, înjosire; LENEA e vițiu (viciu, păcat), iar AGITAȚIUNILE, deșertăciune; EGOISMUL este vrednic de ură, iar MANIA devotamentului încurcă lumea. O CUMPĂTARE! Singură tu-mi ești dragă. Mândria deschide minții omului un drum la cotitura căruia nebunia îl pândește.

Adina Olănescu (1860-1907), scriitoare

P.S. „Vegheați, dar, că nu știți când va veni stăpânul casei; sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșilor, sau dimineața. Ca nu cumva venind fără de veste, să vă afle pe voi dormind. Iar ceea ce vă zic eu vouă, zic tuturor: Privegheați!" (Marcu 13, 35-37).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu