Daniela Păcurar, o mare speranță a muzicii clasice

Distribuie pe:

Protagonista concertelor de re-revelion găzduite de Filarmonica din Târgu-Mureș în acest an, a fost soprana Daniela Păcurar despre a cărei strălucită prestație am vorbit în cronica publicată marți, 23 ianuarie. Poate puțină lume știe că activitatea sa îmbină, în mod fericit, arta interpretării cu cea pedagogică, în prezent Daniela Păcurar fiind și cadru didactic la Facultatea de Arte în limba română din Târgu- Mureș, la Departamentul de Muzică. Cele două recitale susținute de studenți în scurta perioadă de când activează în departament spun multe despre competențele sale didactice, dar și despre entuziasmul cu care studenții au primit colaborarea cu aceasta.

Foarte apreciată ca solistă, Daniela Păcurar poate aborda, datorită tehnicii sale impecabile, dar și a culorii vocale, un repertoriu foarte vast, de la baroc până la muzică nouă, contemporană. Astfel, a susținut, în calitate de solistă, numeroase concerte vocal simfonice la invitațiile Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Arad, Sibiu, Iași, Botoșani, dar și în străinătate, la Auditorium Nacional de Musica de Madrid, la Teatro Auditorio Buero Vallejo (Guadalajara), în prezența reginei Sofia a Spaniei, la Toledo în Teatro de Rojas, în Kuala Lumpur cu Malaysian Philarmonic Orchestra precum și concerte cu Orchestra Teatro Olimpico de Vicenza. A colaborat cu Operele Naționale din București, Craiova, Cluj (la operele Română și Maghiară), fiind protagonistă a unor roluri de anvergură din opere de Mozart, Verdi, Puccini, Bizet, Wagner.

Numeroase premii au încununat participarea sa la concursuri naționale și internaționale cum ar fi: Hariclea Darclée, de la Brăila, Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Ionel Perlea, din Slobozia, Concursul Național de Interpretare al liedului românesc - Brașov, Concursul Puccini din Lucca - Italia.

Daniela Păcurar a studiat canto la Academia de Muzică „Gh. Dima" din Cluj-Napoca, la clasa maeștrilor Alexandru Fărcaș și Marius Budoiu. A urmat apoi masteratul și participarea la numeroase cursuri de măiestrie susținute de nume sonore din lumea cântului: Mariana Nicolesco, Agim Hushi, Irene Sylvia. A susținut un valoros doctorat în care, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nelida Nedelcuț, a abordat genul cantatei în creația muzicală românească din a doua jumătate a secolului XX.

Ar mai fi de adăugat la profilul său de artist, colaborările cu ansambluri de muzică barocă Flauto dolce și Cantate Domino sau cu ansamblul de muzică contemporană Ars Nova condus de acad. prof. dr. Cornel Țăranu. Este membră fondatoare a formației Impact XXI, formată din profesori ai Academiei de Muzică „Gh Dima", cu care promovează muzica romanescă în țară și peste hotare.

Datorită versatilității sale artistice, a inteligenței și sensibilității sale la frumos, Daniela Păcurar transmite o energie și o bucurie care, de cele mai multe ori se întoarce prin aplauzele generoase ale publicului, ori prin entuziasmul tinerilor care doresc să-și însușească arta cântului. În fond, asta este menirea artistului, de a dărui din preaplinul cu care a fost binecuvântat.

Lasă un comentariu