Câinii și pisicile vor fi vaccinați antirabic gratuit!

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, marți, 23 ianuarie 2018, excepția de neconstituționalitate cuprinsă în art. 134 din OUG nr. 155/2001, conform căruia „acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân se poate face numai după identificarea acestora".

Asociația Cuțu-Cuțu, citată de agerpres.ro, precizează că „dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza acestei legislații cu dedicație, care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la liberă negociere a microcipării, a carnetului și a înregistrării contracost în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân".

„Prin urmare, stăpânii de câini care nu își permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet și înregistrare nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor. Acțiunea anuală de vaccinare se desfășoară în lunile octombrie-februarie, iar acum, datorită victoriei noastre, toți cetățenii pot beneficia de vaccinul antirabic gratuit pentru animalele lor, fără a fi condiționați de plata unor costuri anexe.

Medicii veterinari de circumscripție sanitar veterinară din fiecare cartier, oraș, comună, sat au obligativitatea de a vaccina antirabic și gratuit toți câinii și toate pisicile și pot înscrie animalele în Registrul ANSVSA - Vaccinuri și Boli, care este gratuit și obligatoriu pentru a fi raportat la OIE (Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor).

Menționăm că, prin decizia CCR, medicii veterinari pot aplica vaccinul antirabic gratuit și pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget, sume care de peste 4 ani nu au fost obținute, fiind o pierdere la nivel de țară de circa 84 milioane de euro.

CCR a înțeles pericolul care amenința sănătatea publică și bunăstarea animalelor și a luat decizia corectă, repunând în drepturi cetățenii", mai precizează Asociația Cuțu-Cuțu.

Lasă un comentariu