Burse de studiu pentru elevii români din Ucraina

Distribuie pe:

În scopul promovării și protejării dreptului cetățenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă, în ședința de joi, 25 ianuarie 2018, Guvernul interimar condus de Mihai Fifor a adoptat o hotărâre conform căreia elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universități din România.

Actul normativ prevede că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate școlare deosebite și care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învățământ din Ucraina.

Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare vor fi organizate de Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași și Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați.

Pentru aceste stagii de specializare, vor putea aplica cadrele didactice din școlile românești din Ucraina care dețin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei și fac dovada declarării apartenenței la spațiul identitar român.

Selecția cadrelor didactice se va face de către instituțiile de învățământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociațiilor, organizațiilor și fundațiilor etnicilor români din Ucraina.

 

Lasă un comentariu