De anul viitor, TRANSPORTUL PUBLIC, REALIZAT CU MAȘINI ECOLOGICE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 67, din 23 ianuarie 2018, a fost publicată Legea nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic, potrivit căreia, începând de anul viitor, cel puțin 30% dintre mijloacele de transport achiziționate într-un an de către autoritățile publice vor trebui să aibă motoare acționate prin gaz natural, hidrogen sau electricitate.

„Autoritățile publice locale, regiile autonome și societățile aflate în subordinea unităților administrativ-teritoriale vor achiziționa mijloace de transport călători acționate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-in, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat și motoare cu propulsie pe biogaz în proporție de minim 30% din necesarul de achiziții viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziționate într-un an.

Noile prevederi se vor aplica inclusiv mijloacelor de transport școlar (microbuze și autobuze)", se arată în noua lege.

Aceeași obligație va reveni și firmelor private care furnizează servicii publice de transport local, dar numai începând din anul 2020. Astfel, „societățile comerciale cu capital privat, care asigură transportul în comun pe traseele din municipii și zonele metropolitane, inclusiv firmele de taxi, vor achiziționa, începând cu anul 2020, aceleași tipuri de autovehicule menționate anterior, într-un procent similar, adică 30% din necesarul de achiziții.

Actul normativ mai prevede că achizițiile anuale de autovehicule făcute de autoritățile publice pentru deservirea parcului propriu vor trebui să conțină, în proporție de cel puțin 20%, autoturisme acționate electric prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV).

 

Lasă un comentariu