„Iulian N. Vlad - confesiuni pentru istorie"

Distribuie pe:

Așa se intitulează volumul de interviuri ale generalului Iulian N. Vlad, fost șef al Securității Române de dinainte de anul 1989. Interviurile, care sunt între coperțile a peste 800 de pagini, au fost realizate de generalul în rezervă Aurel I. Rogojan. Lucrarea a fost lansată sâmbătă, 27 ianuarie 2018 la sala de conferințe a Hotelului Grand din Târgu-Mureș, la care au asistat un mare număr de participanți mureșeni.

Pentru a vorbi despre această lucrare importantă au fost invitați generalul în rezervă Aurel I. Rogojan, care este autorul lucrării, Monica Avram, doctor în istorie, director al Bibliotecii Județene Mureș, conferențiar universitar doctor Mihaela Daciana Natea, director al departamentului de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, directorul editurii băimărene la care a apărut lucrarea.

Deschizând evenimentul, Constantin Bretfeleanu a invitat la microfon invitații pe care i-am nominalizat mai sus. Aceștia au prezentat lucrarea cu titlul de mai sus, scoțând în evidență meritele generalului Iulian N. Vlad, care a fost șeful Securității Române înainte de anul 1989.

Pe una din coperțile lucrării putem citi câteva aprecieri făcute de profesorul universitar doctor Dinu C. Giurescu: „Cititorul este pus în fața unor momente, fapte, oameni, curente, care împreună relevă ceea ce se ascunde în spatele speranțelor...".

Pentru a explica ceea ce a declarat generalul Iulian N. Vlad, acesta a afirmat: „Las urmașilor mei faptele așa cum au fost ele, să le judece ei, să le aprecieze, să le continue și să le dea verdictul".

Pe una din coperțile lucrării, autorul acesteia spune: „Pentru generalul Iulian N. Vlad, ca om de informații care a descoperit sau intuit din vreme semnele evenimentelor viitoare, marea greutate a constat nu în relevarea adevărului, ci în rostirea lui fără a genera ură și invidie, fără a stârni valurile unei furtuni...".

A fost o importantă zi pentru cei care au luat parte la această lansare, pentru că au putut afla unele lucruri pe care noi, cei de rând, nu le-am fi aflat niciodată.

Felicităm organizatorii pentru faptul că au găsit de cuviință să aducă la cunoștința publicului personalitatea celui care a fost șeful Securității Române de acum peste 27 de ani.

Lasă un comentariu