Spectacol folcloric grandios, la Reghin

Distribuie pe:

Marți, 30 ianuarie 2018, de la ora 17.00, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară" Reghin a avut loc un spectacol cultural-artistic prilejuit de lansarea albumului „În ținutul părintesc" al tinerei soliste Andreea Blaga. Prezentatorul evenimentului a fost Florin Bengean, iar invitatul special a fost distinsul om de cultură Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

Pentru început a avut loc lansarea și prezentarea albumului „În ținutul părintesc" al tinerei soliste Andreea Blaga, ceea ce a reprezentat debutul oficial al acesteia în lumea muzicală. Despre acest album au vorbit Nicolae Băciuț, Florin Bengean și Zina Cengher.

În cadrul spectacolului folcloric care a urmat, și-au dat concursul pe scena Casei de Cultură „Eugen Nicoară": Andreea Blaga, Marius Ciprian Pop, Leontina Pop, Oana Bozga Pintea, Doru Pop, Mihaela Botoș, Florina Oprea, Diana German, Nelu Sămărtean, Bianca Pop, Dorina Oprea.

A fost un spectacol dedicat Andreei Blaga, cea care, prin albumul „În ținutul părintesc" aduce bucurie, respect, apreciere și admirație în sufletele celor care o cunosc. Andreea Blaga este un copil frumos, harnic, talentat, cu o educație aleasă primită de la părinții săi Marcel și Mihaela Blaga, cei care o sprijină necontenit în toate demersurile sale. Ea are un suflet mare, plin de dragoste pentru cei din jurul său, pentru neamul românesc, pentru Biserica strămoșească, pentru cântecul popular românesc autentic, pe care își propune și își dorește să-l slujească prin multă muncă, pasiune, responsabilitate. Ea este un exemplu pilduitor pentru toți cei din jurul său, mai ales pentru colegii ei, dar nu numai, în general pentru copii și tineri și chiar pentru adulți, care trebuie să-i urmeze exemplul hărniciei, cumințeniei, pasiunii pentru cântecul popular și pentru valorile neamului nostru românesc.

Un moment deosebit în cadrul spectacolului l-a creat distinsa artistă Leontina Pop. Pe lângă faptul că este o reprezentantă de marcă a folclorului românesc și a cântecului popular, doamna Leontina Pop se manifestă permanent și ca o iubitoare a poporului român și luptătoare credincioasă pentru sfântul nostru neam românesc. La acestea au îndemnat-o nu numai credința și dragostea sa adâncă față de valorile folclorului românesc, de Sfânta noastră Biserică strămoșească, ci și faptul că domnia sa s-a identificat cu toată ființa sa cu poporul din mijlocul căruia s-a ridicat. În felul acesta a știut să îmbine în chip pilduitor dragostea de cântec, de neam cu cea de Biserică, cărora le-a slujit deopotrivă și o face și pe mai departe, fără rezerve și fără încetare, bucurându-se, astfel, de o aleasă prețuire și de o profundă apreciere din partea tuturor celor care o cunosc. Doamna Leontina Pop se înscrie, fără îndoială și pe bună dreptate, în galeria marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc, pentru profundul profesionalism al domniei sale, precum și pentru seriozitatea pe care a arătat-o și o dovedește și în prezent în tot ceea ce întreprinde dânsa. Domnia sa se impune în societatea românească ca un model de om împlinit și de artist desăvârșit.

Un alt moment special al serii a constat în evoluția artistică a îndrăgitului interpret Marius Ciprian Pop. Cel care îmbină în chip armonios folclorul românesc cu teologia românească este Marius Ciprian Pop, slujitor al folclorului și al cântecului popular românesc autentic, dar, în același timp, slujitor al Sfintei noastre Biserici, domnia sa fiind și un preot cu har, cu un dar al harului, cu un dar deosebit dăruit sfinției sale de către Atotputernicul Dumnezeu. Spectacolul oferit de domnia sa a fost unul de mare ținută, de înalt profesionalism. Modalitatea prin care domnia sa se exprimă prin cântec este una demnă de toată aprecierea și de un respect profund. Consubstanțialitatea folclorului român cu Creștinismul românesc se reflectă atât de bine în cântecele, și de fapt, în întreaga activitate a lui Marius Ciprian Pop. Consubstanțialitatea creștină, folclorică și națională, a identității etnice a românilor, se descoperă, mereu, în cântecele lui Marius Ciprian Pop, ca o modalitate de expresie a spiritului român în toate manifestările religioase, artistice și culturale, la nivelul popular și savant. Folclorul român în totalitatea sa este impregnat de spiritul creștin și de expresii biblice. Mai mult, el este o sursă documentară pentru revelațiile: primordială și naturală, și mai ales este o mărturie populară românească, folclorică a revelației divine care se găsește în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție. Acest lucru reflectă atât de bine în repertoriul folcloric al lui Marius Ciprian Pop.

A fost un spectacol folcloric de înaltă ținută, un program cultural-artistic deosebit, un moment plin de bucurie, emoție, desfășurat sub spectrul folclorului românesc autentic și a românismului curat și sănătos. O felicit pe Andreea Blaga pentru această realizare a sa, pentru acest început în lumea muzicală, îi doresc mult spor și succes deplin în tot ceea ce face, în activitatea școlară, cotidiană, precum și în activitatea atât de frumoasă și sensibilă desfășurată sub semnul cântecului popular românesc.

 

Lasă un comentariu