„Greaua moștenire" a ministrului Sănătății, Sorina Pintea

Distribuie pe:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a identificat, numai în luna ianuarie a acestui an, neajunsuri majore în sistemul medical, implicând riscuri majore pentru pacienți. Iată doar câteva „disfuncționalități", a căror rezolvare ar trebui să constituie priorități pe agenda de lucru a noului ministru al Sănătății, dna Sorina Pintea.

1. Lipsa unui program național pentru depistarea tuturor celor infectați cu virusul hepatitei C (HCV) și accesul neîngrădit și nediscriminatoriu la tratamentul fără interferon, indiferent de stadiul bolii. Potrivit celor mai recente studii epidemiologice, peste 600.000 de români sunt infectați cu HCV, dintre care 80-90% sunt în fază cronică. Mai mult, Asociația Europeană a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice arată că 10% dintre bolnavii cu hepatită C din Europa sunt români, ceea ce ne plasează pe locul I în Europa la acest capitol. Anul trecut, din 12.000 de pacienți cu HCV trecuți pe lista de tratament, doar 3.000 au fost găsiți eligibili pentru a primi gratuit medicamentele necesare. Pe lângă faptul că autoritățile competente nu cunosc numărul exact al persoanelor care au nevoie de tratament, sunt tratați numai bolnavii diagnosticați cu HCV în stadiu avansat, decizia fiind „în pixul" unei comisii de specialitate de la Ministerul Sănătății, care stabilește, discriminatoriu, criteriile pe baza cărora se face accesul la tratamentul fără interferon.

2. România riscă în orice moment o nouă criză care să ducă la pierderi de vieți omenești, din cauza lipsei din farmacii a unor medicamente vitale, pe care bolnavii sunt nevoiți să și le procure prin mijloace proprii, apelând la rude, prieteni sau prin intermediul rețelelor de socializare. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului sunt peste 400 de notificări de retragere a medicamentelor din România, în situația în care criza imunoglobulinei, de pildă, a dus, anul trecut, la decesul multor bolnavi cu imunodeficiențe primare. Problema a fost adusă la cunoștința Administrației Prezidențiale, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Palatul Cotroceni, la mijlocul acestei luni, între reprezentanții FACIAS și oficiali din cadrul Departamentului de Sănătate Publică, după ce președintele Klaus Iohannis a fost informat, printr-o scrisoare oficială, despre neregulile grave din sistemul sanitar și i s-a solicitat să intervină pentru stoparea încălcării dreptului fundamental al cetățeanului la sănătate.

3. De mai bine de 5 ani, România se confruntă cu criza medicilor, fără a se lua vreo măsură în acest sens. FACIAS a semnalat, încă la începutul anului, că viața pacienților este pusă în pericol din cauza lipsei medicilor specialiști: la cel mai mare spital de boli infecțioase din București, „Matei Balș", nu este disponibil niciun medic specialist în terapie intensivă, deși această secție reprezintă nivelul cel mai ridicat de îngrijire într-o unitate sanitară.

4. În 2017, viețile a sute de bolnavi au fost puse în pericol, existând riscul declanșării unei epidemii naționale de rujeolă, după ce mai mulți pacienți și-au pierdut viața din cauza lipsei medicamentelor esențiale pe care Ministerul Sănătății avea obligația să le asigure, potrivit legislației în vigoare.

„Sistemul public de sănătate pare a fi bolnavul ce trebuie supus unui tratament urgent pentru a fi readus la viață", conchid cei de la FACIAS, și rămâne de văzut dacă noua conducere a ministerului de resort va fi în stare… să-l stabilizeze hemodinamic și respirator.

 

Lasă un comentariu