Ultimatumul sovietic din iunie 1940

Distribuie pe:

Când lui George Davidescu, ambasadorul României la Moscova, i s-a comunicat, în seara zilei de 26 iunie 1940, că era convocat la Ministerul Afacerilor Externe sovietic, pentru aceeași zi, la ora 22.00, el a intuit că această convocare nu prevestea nimic bun, că asupra lui și a țării sale se va abate o mare nenorocire, ceea ce s-a și întâmplat. Era însă hotărât s-o înfrunte.

Sosit la ministerul sovietic respectiv, George Davidescu a fost primit imediat de Molotov, care i-a citit următorul ultimatum brutal:

,,În anul 1918, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, România a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte a teritoriului ei, Basarabia, încălcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal de ucraineni. Uniunea Sovietică nu s-a împăcat niciodată cu faptul luării cu forța a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața lumii. Acum, când slăbiciunea militară a URSS este de domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut, pentru a pune, în sfârșit, bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca, în interesul stabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic consideră că, chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic de chestiunea transmiterii către URSS a acelei părți a Bucovinei a cărei populațiune este legată în marea ei majoritate de Ucraina sovietică, prin comunitatea soartei istorice, cât și comunitatea de limbă și compozițiune națională. Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părții de nord a Bucovinei către URSS ar putea reperezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire prin dominațiunea de 22 de ani a României în Basarabia.

Guvernul sovietic propune guvernului regal al României:

1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia;

2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei, cu frontierele potrivit cu harta alăturată;

3. Guvernul sovietic își exprimă speranța că guvernul român va primi propunerile de față ale URSS și că aceasta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre URSS și România.

Guvernul sovietic așteaptă răspunsul guvernului regal al României în decursul zilei de 27 iunie".

(Din volumul Basarabia iarăși și iarăși…)

 

Lasă un comentariu