ȘI LA TÂRNĂVENI S-A SĂRBĂTORIT UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Distribuie pe:

În Anul Centenar, miercuri, 24 ianuarie 2018, începând cu ora 17, în organizarea Primăriei și a Casei de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni a fost sărbătorită, cu mare fast și zeci de drapele tricolore, Unirea Principatelor Române de la anul 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, numită și „Mica unire".

Sala mare a Casei de Cultură a devenit neîncăpătoare pentru aniversarea acestui mare act istoric al României, care a stat la temelia celui încheiat în anul 1918, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Fanfarei „Armonia", mândria municipiului Târnăveni, condusă și dirijată de talentatul și inimosul profesor Wily Halmen, i-a revenit deschiderea spectacolului, animat de mult patriotism, organizare, regie și pricepere datorită managerului Casei de Cultură. Același Wily Halmen este fondatorul fanfarei, cel care făcut-o bine cunoscută în țară și străinătate, cu mari succese și onoruri aduse țării, județului și municipiului. Prezentarea evenimentului a aparținut în continuare actorului târgmureșean Iuliu Prajă, cel care pe scurt a prezentat armonios, cu talent și voce, semnificația și importanța zilei de 24 ianuarie 1859. La eveniment, alături de cei mulți, au fost prezenți la manifestație primarul municipiului Sorin Megheșan cu familia, consilieri locali reprezentanți ai bisericilor, istorici și oameni de cultură, membri ai Ligii Scriitorilor din România, filiala Mureș.

Și-au dat concursul: Arghir și Ana Maria Cioată, Adrian Cioată cu un remarcabil recital la vioară, Alina Pop Mailat, Livia Arpa, Andrei Romanica, Ioan Surmandrea, Mircea Simionica, Andrada Popa, Anca Branea, Ansamblul folcloric „Junii Târnavei", aplaudați la scenă deschisă.

Programul artistic aflat pe scenă a fost divers, având un caracter profund patriotic, cu melodii bine alese din folclorul și muzica populară românească. Prestațiile interpreților veniți la Târnăveni pentru această mare sărbătoare au fost răsplătite cu ropote de aplauze în unduirile mulțimii, steagurilor tricolore prezente atât pe scenă, dar și în sală, la îndemâna spectatorilor.

Se cuvine deci, ca la ceas de sărbătoare, să ne amintim cu respect de idealurile care i-au însuflețit pe înaintașii noștri, să ne regăsim în jurul valorilor și simțămintelor care au făcut posibile atât Unirea Principatelor Române, cât și Marea Unire de la 1918, cu patriotism, cu emoție, în deplină frăție, să spunem cu toții: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Festivitatea s-a încheiat cu mare bucurie pe ritmul muzicii de fanfara în fața Casei de Cultură, marea majoritate a celor prezenți prinzându-se într-un lanț nesfârșit, copii tineri, părinți și bunici, cu mic cu mare, în „Hora unirii".

Lasă un comentariu