RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ

Distribuie pe:

Inspectoratul de Poliție Județean Mureș recomandă tuturor participanților la trafic să țină cont de condițiile meteorologice atunci când pornesc la drum și să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor de trafic.

Adoptați o manieră prudentă de conducere și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Informați-vă cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și echipați-vă mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă!

Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare, în astfel de condiții, este mult mai mare.

În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile, sub formă de lapoviță sau ninsoare, precum și vântul puternic pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule.

În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviței/ninsorii, folosirea luminilor de către toți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers.

În aceste condiții, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, pe toate categoriile de drumuri. Păstrați o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față.

Curățați farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație - climatizare!

Rulați cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și efectuați fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Evitați să vorbiți la telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip „hands-free".

Și pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

 

Lasă un comentariu