Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ediția a XII-a

Distribuie pe:

„Testarea preventivă Babeș-Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!"

În perioada 28 ianuarie-3 februarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, al cărei scop este de a spori conștientizarea publică în privința prevenirii cancerului cervical.

Campania 2018 se derulează sub sloganul „Testarea preventivă Babeș-Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!" și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine din România și din județul Mureș, în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează reducerea riscului și amplificarea profilaxiei.

Obiectivul fundamental al screening-ului cancerului de col uterin este prevenirea morbidității și mortalității. Detectarea leziunilor precanceroase ale colului uterin prin screening permite tratarea acestora cu oprirea evoluției spre cancer. De asemenea, depistarea stadiilor incipiente ale cancerului cervical determină creșterea potențialului de curabilitate a bolii.

Celebrarea Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 2018, în județul Mureș, include următoarele evenimente:

- Acțiuni de informare și consiliere a femeilor eligibile programului (cu vârsta între 25-64 de ani) prin centrele de informare și recoltare aparținând Unității Regionale de Management a Cancerului de Col Uterin regiunea Centru: SCJU Târgu Mureș, SCJ Mureș, Spitalul Orășenesc Luduș, Spitalul Municipal Reghin, Centrul Medical Topmed Târgu-Mureș;

- Distribuirea materialelor informative (broșuri, pliante, afișe) referitoare la prevenirea cancerului de col uterin și a vaccinării anti HPV.

În cursul anului 2017, prin Programul Național de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col terin, în județul Mureș, au fost testate gratuit (test Babeș-Papanicolau) peste 3100 de femei asimptomatice și fără acuze în sfera genitală. Un procent de 6,67% din femeile testate la nivelul județului Mureș au primit rezultat pozitiv al testului Babeș-Papanicolaou și au fost îndrumate pentru continuarea investigațiilor și tratamente de specialitate.

Cum poate fi accesat programul de screening în anul 2018?

Programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continuă în județul Mureș și în anul 2018. În rețeaua de screening a SCJU Târgu-Mureș sunt finanțate 2000 de teste gratuite, cu posibilitate de suplimentare în funcție de necesar.

Femeile eligibile din județul Mureș (vârsta între 25-64 de ani, asimptomatice, fără acuze în sfera ginecologică) se pot adresa fie medicului de familie, pentru a solicita formularul de recoltare gratuit, fie se prezintă direct la Ambulatoriile de Obstetrică Ginecologie din spitalele incluse în program și beneficiază de informare, consiliere și recoltare gratuite.

Rezultatele testului Babeș-Papanicolau vor fi transmise de către Laboratorul de Anatomie Patologică direct la medicul de familie care a eliberat formularul de recoltare sau, după caz, la cabinetul medical unde s-a făcut recoltarea.

Femeile care vor primi rezultate pozitive vor fi îndrumate pentru continuarea investigațiilor și tratamente de specialitate.

Femeile cu test Babeș-Papanicolau negativ, dar care prezintă infecții genitale vor fi îndrumate pentru tratament în clinicile de Obstetrică Ginecologie.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare față de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est.

 

Lasă un comentariu