Oamenii, medicul și... strămoșii

Distribuie pe:

„PATRIA ADEVĂRATĂ A STRĂMOȘILOR MEI, adevărata mea patrie e asemenea icoanelor: teandrică, divino-umană. O parte din patria mea este aici jos, în Carpați, cealaltă parte în cer. Asemenea icoanei și Bisericii, adevărata patrie este în cer; aici, jos, e doar o copie, alcătuită după chipul de sus. Cine vrea să exploreze patria mea românească, să-i înțeleagă pe locuitorii săi și faptele lor, trebuie așadar să se înarmeze nu numai cu o hartă geografică, ci și cu o cunoaștere a cerului și a lucrurilor de sus".

Virgil Gheorghiu (1916-1992), personalitate de anvergură mondială, diplomat român interbelic, jurnalist, romancier, poet. Bunicul și tatăl său au fost preoți în localitatea Războieni-Neamț. Între anii 1928-1936 a studiat la Liceul Militar „Regele Ferdinand" din Chișinău. După ce a terminat liceul militar a venit în București și a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie. În 1943 a fost numit atașat de presă al Ambasadei Române din Croația. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat, pentru ca în 1948 să se stabilească în Franța, unde a publicat circa 40 de volume. În exil, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel că, în 1963 a fost hirotonit preot la Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli" din Paris. Primește rangul de iconom stavrofor în 1971, activând sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice.

***

„Dumnezeu a pus foarte mult din sine în moarte și în înviere. Noi oamenii nu trebuie să ne deosebim cu adevărat decât în Dumnezeu. Dumnezeu a recreat pe oameni! Dumnezeu i-a făcut oameni! Dacă Dumnezeu mă iubește, exist... dacă ne iubește pe toți, existăm toți...".

Maurice Clavel (1920-1979), filosof și jurnalist, eseist, scenarist, profesor francez. A scris piese de teatru, dar nu prea agreate de criticii timpului. A acționat în diferite asociații împotriva comuniștilor.

***

„În situații limită de cutremur, războaie, nenorociri, medicul pentru prima dată ține locul lui Dumnezeu".

Raed Arafat (1964 -), medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordornia, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România, în 1981, pentru a studia medicina. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Tg.-Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă. Actulalmente este subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice. Pentru o perioadă scurtă a fost și ministru interimar al Sănătății.

***

P.S. „Vă rugăm, fraților, să cinstiți pe cei ce se ostenesc între voi, care sunt mai marii voștri în Domnul și să vă povățuiască"

(I Tesaloniceni 5, 12).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu