Un dascăl erudit, pasionat de istoria și cultura României

Distribuie pe:

O zi de noiembrie, cețoasă și umedă, statornică în așternere, mă încearcă, înșelător și nepotolit, la o întâlnire cu vechiul amic din tinerețe, fidel conviv și convorbitor agreabil: prof. Cornel Sâmpălean.

În cadrul ușii sale, mă întâmpină o față de om răvășit de suferință, în contrast, nebănuit, cu imaginea prietenului de altădată, afabil și doritor de conversație amicală. E o convorbire scurtă, dat fiind starea sa de sănătate, precară și evidentă în confidența sa. Se retrage, neașteptat, cu unele cuvinte lămuritoare și mă trezesc că îmi așează în brațe, precum trezorierul lui Petru Cercel, pungile de aur pe masa sultanului, un tom stufos, de aproape 600 de pagini: „Eseuri și Evocări, vol. II", apărut recent, la editura Veritas, din Târgu-Mureș, cu o prefață de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Pe bună dreptate, prefațatorul apreciază volumul ca „o carte despre istorie și literatură, scrisă de un filolog pasionat de marea cultură, surprinzător de actual, conectat la marile lecturi ale istoriei, convins că istoria și cultura poporului său sunt pietre ale templului devenirii noastre, integrate panteonului național."

Volumul se remarcă prin bogata documentație, informația minuțioasă și comentariile succinte ale autorului, cu judecăți de valoare, formulate direct, fără inhibiție. Dintre evocările literare, reținute după lecturile predilecte ale autorului, sunt cele care conturează profilurile scriitorilor recenzați. De fiecare dată, prin comentariile sale, Cornel Sâmpălean definește trăsătura distinctă a celui recenzat:

Petru Maior - lingvist de anvergură, cărturar erudit, ctitor de conștiințe și patriot militant.

Ion Budai Deleanu - remarcabil filolog, istoric și scriitor.

Andrei Mureșanu - poet patriot, erou național, după Mihai Eminescu.

Liviu Rebreanu - prozator de frunte, conștiință exemplară a scrisului românesc.

Mateiu I. Caragiale - promotor al balcanismului literar.

Panait Istrati - operă cu o imensă nostalgie.

Mihail Sadoveanu - opera sa e adevărată monografie literară a istoriei și geografiei românești.

Nicolae Labiș - lirism confesiv, direct, vizionar și reflexiv.

Se menține atenției profilul reginei Elisabeta, Carmen Sylva a României, cu poezia sa scrisă în plină tradiției a romantismului german, remacabilă prin sensibilitate și atmosfera de feminitate. Martha Bibescu, scriitoare română, de expresie franceză, cu largi relații scriitoricești și diplomatice, a legat, printr-o punte spirituală, cultura română de cea franceză.

Dintre personalitățile politice marcante ale veacului trecut, cu rol imens în viața politică a României, Cornel Sâmpălean îi evocă pe Ion C. Brăteanu și Iuliu Maniu. Ei s-au așezat, mereu, în fruntea evenimentelor mari ale epocii și și-au legat numele de acte fundamentale.

Apărută la vârsta sa înaintată, cartea profesorului Cornel Sâmpălean este dovada unui om de cultură truditor, pasionat de istoria și cultura României, aserțiunile lui valoroase fiind o îndreptățită tentație pentru lectură, în devenirea intelectuală a tineretului de azi.

Lasă un comentariu