IERTAREA NE PROTEJEAZĂ DE ATACUL DE CORD ȘI DE ATACUL VASCULAR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea California, din San Diego, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care renunță la mânie prezintă riscuri mai mici să le crească tensiunea brusc și, în consecință, sunt protejate de a suferi un atac de cord sau un atac vascular cerebral.

„În cadrul studiului nostru, le-am cerut celor 200 de voluntari participanți, să se gândească la un moment în care un prieten i-a ofensat. Aproximativ 100 dintre participanți au fost rugați să se gândească la modul în care i-a mâniat acest act, iar ceilalți voluntari au fost încurajați să se gândească la moment într-un mod mai conciliant.

Apoi, tuturor participanților le-a fost distrasă atenția pentru 5 minute, timp după care, au fost rugați din nou să se gândească la acel eveniment, de data aceasta așa cum își doreau ei. Toți voluntarii participanți la studiu erau conectați la aparate care monitorizau tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii.

Astfel, am descoperit că voluntarii din grupul celor mânioși prezentau o creștere mult mai mare a tensiunii arteriale în comparație cu cei din grupul voluntarilor care au fost rugați să privească conciliant momentul neplăcut. Efectul a fost identificat chiar și după perioada de relaxare. În schimb, nu a existat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește ritmul bătăilor inimii.

Rezultatul sugerează că o atitudine iertătoare reduce reactivitatea la evenimentele stresante, oferind o protecție de lungă durată contra efectelor nocive ale acestor evenimente.

Efectele nocive ale creșterii tensiunii arteriale pentru un interval scurt de timp, la fel ca și în cazul în care hipertensiunea se menține pe termen lung, cresc riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu