Gândirea, Măsura și... Aproapele

Distribuie pe:

„Descoperirea de sine trece prin celălalt. În Hristos, ființa noastră însăși ne vine de la Dumnezeu prin celălalt. Să nu o oprim la noi, să nu ne închidem în autosuficiență. E imposibil să ne cunoaștem pe noi înșine, dacă, continuăm să ignorăm și să respingem pe celălalt. Ecumenismul e o problemă de viață spirituală. Trebuie să-l descoperim pe celălalt - în durere și în bucurie - ca pe cealaltă jumătate a noastră. Să-i facem loc în noi, înlăuntrul nostru. Esența lumii de aici, a lumii noastre, e constituită pur și simplu prin separarea de adevăr și realitate... Noi suntem atât de scufundați în această lume încât nu ne mai dăm seama de separare".

Andrei Scrima (1925-2000), teolog ortodox român, arhimandrit, reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol la Conciliul Vatican II, scriitor și gânditor creștin. În anul 1945, după susținerea tezei de licență „Logos și dialectică la Platon", descoperă grupul de reflecție spirituală „Rugul Aprins" în jurul căruia se afla Sandu Tudor și părintele Ivan Kuligân. Ajunge la Muntele Athos, la Benares, obține cetățenia franceză în 1959, unde l-a cunoscut pe Patriarhul Ecumenic Athenagoras care l-a trimis ca reprezentant personal la Conciliul Vatican. Ajunge profesor universitar în Paris, înființează Academia Internațională de Științe Religioase din Bruxelles. Între timp, ajunge arhimandrit al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

***

„La Dumnezeu ajungem printr-un anumit mod de viață, nu printr-un anume fel de a gândi".

Cristos Yannaras (1935-), filosof și teolog grec. A sudiat filosofia și teologia la Atena, Bonn și Paris, iar disertația sa de doctorat și-a susținut-o la Facultatea de Litere din Paris (Sorbona) și la Facultatea de Teologie a Universității din Tesalonic. Este membru al Academiei Internaționale de Științe Religioase și membru în comitetul director al revistei Concillium. Cărțile lui au fost traduse în mai multe limbi.

***

„Lucrurile care sunt fără măsură nu pot să dureze mult timp."

Boccaccio Giovanni (1313-1375), scriitor italian, poet, corespondent al lui Petrarcha și un important umanist renascentist. A scris o serie de lucrări notabile, printre care „Decameronul" și „Femeile celebre". El a scris literatura sa imaginativă în limba italiană și în limba latină și este recunoscut pentru dialogul său realist diferit de cel al contemporanilor săi, scriitorii medievali care au urmat, de regulă, modele formate pentru caracter și complot. Întreaga lui bibliotecă a fost donată Mănăstirii „Santo Spirito" din Florența.

P.S. „Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată. Pâinea lui Dumnezeu este cea care se coboară din cer și care dă viață lumii" (Ioan 6, 33; 35).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu