LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Comunicarea ,,Sub semnul Marii Uniri - Etnogeneza Românească" susținută, miercuri, 31.01.2018, la ,,Casa Iancului", de distinsul prof. MIHAI MONORANU, a fost una de mare interes pentru participanți, ea fiind străbătută de la un capăt la altul de un adânc fior patriotic.

Domnul profesor și-a început expunerea de la momentul istoric al ,,Retragerii Aureliene, (271 e.n.), enunțând mai întâi teoria atât de aberantă și controversată a lui Roesler, foarte favorabilă propagandei naționalist-șovine maghiare, care urmărea de fapt, să argumenteze prezența lor aici, o lungă perioadă de timp.

În materialul prezentat, bazându-se pe o serie de documente, scrieri, relatări din acea vreme ale unor istorici de seamă, dar și pe unele scrieri și cronici ungurești, după care s-a ,,construit" chiar istoria Ungariei, domnul profesor a demontat argumentat fiecare aberație roesleriană cu referire la acest subiect. Mai apoi, tot pe baza unor informații istorice străine și românești din perioada Retragerii Aureliene, de după aceasta și până azi, s-a putut argumenta, fără putință de tăgadă, drumul suitor al etnogenezei noastre, drum în cadrul căruia continuitatea a fost pilonul ei principal.

Teoria roesleriană - teorie neștiințifică, privind etnogeneza românească, elaborată din motive politice, îl are ca autor pe istoricul austriac Robert Roesler. Acesta a reluat și îmbogățit idei mai vechi ale unor precursori (Istvan Szamoskozy, Fr. Joseph Sulzer, Joseph C. Eder, I. Christian Engel) care negau originea latină a poporului român și a limbii sale, publicându-le în lucrarea Romanische Studien (Studii românești) apărută la Viena, în 1871.

Teoria roesleriană susține că, la stabilirea lor în Transilvania, ungurii au găsit o „terra deserta", iar românii ar fi imigrat (teorie imigraționistă) din Peninsula Balcanică (unde s-au format ca popor) în Transilvania, numai în secolele al IX-lea - al XIII-lea, motiv pentru care au devenit „tolerați" și, prin urmare, lipsiți de drepturi.

Netemeinicia acestor afirmații a fost combătută de corifeii Școlii Ardelene - Bogdan Petriceicu Hașdeu, Alexandru D. Xenopol, iar mai târziu de istoricul Gheorghe I. Brătianu în lucrarea ,,O enigmă și un miracol - poporul român".

Întrucât activitatea la Casa Iancului este una interactivă, domnii jur. EMIL CECĂLĂCEAN și prof. ADRIAN MOISOIU au făcut completări interesante la temă.

În final poeții dr. DORIAN MARCOCI, ec. SILVIU RAȚIU și subsemnatul au citit poezii din propriile creații, foarte gustate și apreciate de cei prezenți.

Domnul ec. IOAN BERȚA ne-a anunțat că această manifestare este cuprinsă în calendarul activităților care vor fi desfășurate de către Societatea Cultural Patriotică ,,Avram Iancu" din Târgu-Mureș în acest an, sub semnul sărbătoririi Marii Uniri de la 1918.

Lasă un comentariu