„Urecheată" de Comisia Europeană, România alocă 33 de milioane de lei pentru protecția mediului

Distribuie pe:

România va aloca, în 2018, suma de 13 milioane de lei pentru monitorizarea calității aerului, respectiv 20 de milioane de lei pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei și solului, reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, până la 4 februarie. Alte 200.000 de lei vor fi alocate pentru amenajarea de spații verzi în localitățile din mediul urban.

Decizia survine după ce, la finele lunii ianuarie, Comisia Europeană i-a convocat la Bruxelles pe miniștrii mediului din nouă țări membre, vizate de procedura de infringement pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului. Pe lista statelor convocate s-au aflat: Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, România, Slovacia, Spania și Ungaria, state care depășesc limitele de emisii fixate de UE pentru dioxid de carbon și alți poluanți legați, mai ales, de circulația rutieră, și care sunt periculoși pentru sănătate.

În lipsa adoptării măsurilor ce se impun, CE are în vedere să sesizeze Curtea de Justiție a UE și a fixat ca termen data de 5 februarie pentru ca țările respective să transmită Comisiei detalii privind măsurile preconizate.

„Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România. Acest prim avertisment include rețeaua de monitorizare a unei game largi de zone și aglomerări, precum și toți principalii poluanți, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon și ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice. O monitorizare adecvată este o cerință fundamentală pentru verificarea conformității cu diferitele standarde ale UE în ceea ce privește calitatea aerului. Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre să evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți", se arăta într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Încă din iunie anul trecut, CE a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în legătură cu deficiențele semnificative în ce privește monitorizarea poluării aerului, mai precizează sursa citată, adăugând că, potrivit statisticilor oficiale, anual, peste 400.000 de oameni își pierd viața prematur în țări din UE, din cauza calității precare a aerului, care stă la originea unor boli respiratorii și cardiovasculare.

 

Lasă un comentariu