Sancțiuni neprivative de libertate, alternative la detenție
Serviciul de Probațiune este o instituție care activează în domeniul justiției penale, fiind un concept relativ nou în spațiul juridic românesc, fiind apărut după 1990. Acest serviciu îndeplinește mai multe roluri, destinate în special celor pentru care instanța a stabilit sancțiuni neprivative de libertate, alternative la detenție: sprijin pentru instanțele de judecată în individualizarea pedepselor, prin întocmirea referatelor/rapoartelor de evaluare, atât în faza de urmărire penală și de judecată, cât și în cea de executare; efectuarea supravegherii în comunitate a modului în care persoanele sancționate își respectă măsurile și obligațiile impuse de către instanța de judecată, participă la comisiile de liberare condiționată din penitenciare.
Prin activitatea pe care o desfășoară, acest serviciu contribuie major la creșterea siguranței comunității prin reintegrarea în comunitate a persoanelor care au comis fapte penale.
Șapte noi consilieri de probațiune
În ceea ce privește activitatea desfășurată în cursul anului 2017, din luna august, Serviciul de Probațiune Mureș și-a completat echipa cu șapte noi consilieri de probațiune, intrarea acestora în sistem fiind un sprijin major, în condițiile în care numărul beneficiarilor este foarte mare, în raport cu numărul consilierilor de probațiune care monitorizează cazurile, la finele anului 2017, o echipă de 12 consilieri de probațiune monitorizând un număr de 1703 cazuri active, spunea Camelia Stăncescu, șef serviciu în cadrul Serviciului de Probațiune Mureș. Domnia sa adăuga: ,,Așa cum am amintit, rolul principal al serviciului de probațiune este acela de a supraveghea respectarea măsurilor și/sau a obligațiilor impuse persoanelor în cazul cărora instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere, liberarea condiționată sau înlocuirea amenzii penale cu muncă neremunerată în folosul comunității - în cazul persoanelor majore, aplicarea unor măsuri educative sau liberarea din executarea unor măsuri educative privative de libertate - în cazul minorilor".
797 cazuri noi înregistrate
Statistic vorbind, în cursul anului 2017, Serviciul de Probațiune Mureș a avut în supraveghere 2282 cazuri active, cu 468 cazuri mai multe decât în anul 2016, iar în ceea ce privește numărul cazurilor noi, intrate în 2017, acestea au fost de 797, cu 22 mai multe decât în anul 2016. Fluctuația cifrelor nu este majoră, însă volumul de activitate continuă să fie mare, raportat la numărul consilierilor de probațiune aflați în activitate.
Activitatea de supraveghere a încetat pentru 579 persoane
În anul 2017, activitatea de supraveghere a încetat pentru un număr de 579 persoane, din următoarele motive: expirarea termenului de supraveghere (501 cazuri), anularea sancțiunii (29 cazuri), transferul dosarului de supraveghere potrivit competenței teritoriale (21 cazuri), revocare pentru săvârșirea de noi infracțiuni (16 cazuri), revocare ca urmare a încălcării măsurilor de supraveghere sau a obligațiilor impuse prin sentința penală (patru cazuri), deces (șapte cazuri) și persoane care nu și-au îndeplinit integral obligațiile civile conform hotărârii judecătorești (un caz).
238 referate și rapoarte întocmite în anul 2017
În ceea ce privește numărul referatelor și rapoartelor întocmite la nivelul Serviciului de Probațiune Mureș, în cursul anului 2017, acesta a fost de 238 (cu 14 mai multe decât în anul 2016), dintre care 143 pentru persoane majore și 88 pentru minori. Dintre cele 238 de referate și rapoarte, 145 au fost referate și rapoarte pre-sentențiale întocmite pentru inculpați, iar 86 au fost întocmite pentru persoane supravegheate, care au încălcat sau nu și-au îndeplinit una sau mai multe dintre măsuri și/sau obligații stabilite în sarcina lor de către instanță, șapte dintre acestea fiind întocmite pentru minori.
Programe de reintegrare socială
,,Derularea programelor de reintegrare socială este una dintre obligațiile stabilite de instanța de judecată în sarcina celor care au ca alternativă la detenție o sancțiune neprivativă de libertate. În raport cu aceste programe, serviciul de probațiune are rolul de a sprijini persoanele aflate în supraveghere în îndeplinirea acestei obligații, fie prin implementarea lor la nivelul serviciului, prin intermediul consilierilor formați în acest sens, fie prin colaborarea și referirea către instituții din comunitate care desfășoară astfel de programe de reintegrare socială. Instituțiile care au sprijinit în acest demers Serviciul de probațiune Mureș în cursul anului 2017 sunt Centrul Regional de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Mureș, Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională Mureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș și Instituția Prefectului Județului Mureș. Prin contribuția lor, 71 dintre persoanele supravegheate reușind să se achite de această obligație", susținea șeful Serviciului de Probațiune Mureș.
Susținere și din partea organizațiilor nonguvernamentale
De asemenea, activitatea Serviciului de Probațiune Mureș a fost susținută, pe parcursul anului care a trecut, de parteneri importanți din rândul organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale: Penitenciarul Târgu-Mureș, Primăria Târgu-Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Centrul Județean Mureș din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș și Fundația Bonus Pastor.
Volum mare de activitate
,,Ca și în anii anteriori, anul 2017 a fost unul greu pentru noi, datorită volumului foarte mare de activitate, care a depășit cu mult capacitatea noastră de a-l gestiona, pe de o parte și din cauza modificării radicale a schemei de personal și mă refer aici la angajarea unui număr de șapte consilieri de probațiune, începând cu data de 1 august 2017, ceea ce a presupus un efort în plus al vechilor angajați pentru sprijinirea noilor colegi în acomodarea și supervizarea activităților curente. De asemenea, o problemă majoră a serviciului nostru o constituie spațiul în care ne desfășurăm activitatea, care a devenit insuficient odată cu începerea activității de către noii angajați. Cu toate acestea, consider că am făcut față cu succes tuturor provocărilor, motiv pentru care doresc să le mulțumesc colegilor mei pentru munca și eforturile depuse și tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat în derularea activităților specifice" , spunea Camelia Stăncescu, șef serviciu în cadrul Serviciului de Probațiune Mureș.