Raiul, Iertarea și... Artistul

Distribuie pe:

„AH, DOAMNE! IATĂ-MĂ AICI, LA CEASUL COMORILOR, / SUB LESPEDEA GREA DE PATIMI ȘI CHIN / ÎMBRĂȚIȘÂNDU-MI DUREREA, / AȘTEPT ARHANGHELUL ZORILOR, / AȘTEPT ÎNVIEREA. ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH. AMIN".

Sergiu Mandinescu (1926-1964), „Poetul temnițelor comuniste", „Amintiri din temnițele Piteștiului".

Numele tânărului „poet martir" nu apare în revistele literare până în 1948 și nici după acea dată. L-a salvat din anonimat, mai târziu, suferința din închisorile pe care le-a străbătut 12 ani de-a rîndul: Jilava, Aiud, Caransebeș, Tg. Ogna, Gherla, Pitești, Bărăgan, din 1948 până în 1964. Publicarea poemelor lui au fost făcute cu ajutorul lui Haharia Pană, G. Caraza, în Canada, apoi Aurelian Popescu și Preotul Gheorghe Calciu, în Editura Cristian-2007. Poezia lui Sergiu Mandinescu este o sinteză literară și o confirmare poetică a suferinței naționale românești sub comuniști.

***

„ARTISTUL ESTE DĂRUIT DE DUMNEZEU".

Nichifor Crainic (1889-1972), scriitor, poet, teolog, ziarist, editor, filosof și profesor universitar la Facultatea de Teologie din Chișinău și la Seminarul Teologic din București.

A fost un creator al curentului gândirist. Pe plan politic, s-a plasat la extrema dreaptă a spectrului politic și a fost adeptul tendințelor tradiționaliste religioase, susținând că România trebuie să rămână credincioasă moștenirii spiritual creștine-ortodoxe. A făcut parte din cadrul așa-zisului Proces al ziariștilor Fasciști, care l-a condamnat în lipsă, în anul 1945, la detenție grea, pe viață.

***

„E NEMAIPOMENIT SĂ ȘTII CĂ DUMNEZEU ESTE ORICÂND LA DISPOZIȚIA RUGĂCIUNII TALE; CĂ... RAIUL ESTE UMBRA LUI DUMNEZU; CĂ... SUFLETUL ESTE ECOUL LUI DUMNEZU".

Costel Zăgan (1958-), profesor de limba română, poet, aforist. A primit premiul Asociației Scriitorilor din Moldova (1995) și premiul revistei Steaua, la festivalul de poezie „Poemele luminii ".

***

P.S. „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unii pe alții precum și eu v-am iubit pe voi. Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc" (Ioan 15, 12 ;14).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu