Scade calitatea democrației în România...

Distribuie pe:

În studiul anual privind evoluția democrației în lume, realizat în 167 de țări de „The Economist Intelligence Unit", arată că, în România, democrația regresează pentru al doilea an consecutiv.

„În clasament, România a primit un punctaj de 6,44, clasându-se pe locul 64. Cele mai înalte scoruri au fost obținute la capitolele proces electoral și pluralism (9,17) și libertăți civile (7,94), în timp ce la restul capitolelor stăm destul de rău: guvernare funcțională - 5,71, participare politică - 5,00, cultură politică - 4,38.

În ultimii doi ani (2016 - 2017), România a înregistrat o scădere accentuată a scorului său, reflectând încercările continue ale coaliției de guvernământ de a slăbi independența și eficacitatea sistemului judiciar și de a bloca eforturile unor organisme de combatere a corupției. În ianuarie 2017, guvernul a încercat fără succes să adopte o ordonanță de urgență pentru a decriminaliza infracțiunile de corupție minoră. În mai, comisia judiciară a Senatului (camera superioară a Parlamentului) a introdus amendamente la un proiect de lege care ar fi atenuat sentințele infractorilor de corupție. În Parlament sunt dezbătute amendamente la codurile de procedură penală care ar limita răspunderea pentru infracțiunile de corupție. Până în prezent, societatea civilă a fost principalul obstacol în calea punerii în aplicare a acestor măsuri.

O scădere sub 6 (echivalentul aproximativ a doi ani de continuare a scăderii cu aceeași viteză) ar scoate România din grupul actual (democrații viciate, imperfecte) și ar plasa-o în grupul imediat următor (regimuri hibride), grup în care se regăsesc de obicei țări din fosta URSS sau fosta Iugoslavie", arată studiul, citat de agerpres.

Lasă un comentariu