ÎN ORIZONTUL MEMORIEI CULTURII

Distribuie pe:

Florin Bengean își continuă, de bună voie și nesilit de nimeni, misiunea de cronicar al vieții culturale și spirituale reghinene în principal, cu „escapade" în vecinătățile geografice ale Reghinului, dar și cu evocări ale unor personalități care și-au pus amprenta pe devenirea culturală a spațiului mureșean, în proiecția sa națională.

Ceea ce definește consemnările faptului de cultură sunt rigoarea informației, aceasta presupunând și exactitate, dar și detașare, căci autorul e implicat uneori emoțional, iar altă dată este chiar el artizan sau partener al evenimentului cultural. Cât efort de obiectivare incumbă ipostaza dublă a comentatorului rezidă din felul în care reușește să țină la distanță tentațiile egocentrice.

Florin Bengean transformă informația în document, oferind o imagine clară a dimensiunii fenomenului cultural local, fără accente de localism creator triumfător, consemnând cu judecată dreaptă și cumpătare, reliefând merite și contribuții care lasă urme în definirea unui orizont cultural, privit în complexitatea și substanța sa, dar și în conexiunile sale, în implicațiile sale.

Reghinul este un oraș cultural dinamic, iar o parte din activitatea sa culturală, în special cea generată de și în jurul Bibliotecii Municipale „Petru Maior", are relief, cuprindere, impact asupra unor categorii sociale diferite ca vârstă, studii, profesiune, care se regăsesc cu elanurile lor de „consumatori" de cultură, în entuziasmul unor oameni care pun preț pe cultură, într-o ecuație din care fac parte și primarul municipiului Reghin, ec. Maria Precup, și managerul bibliotecii, cantautoarea prof. Sorina Bloj.

Reghinul are și Casă de Cultură și Muzeu Etnografic și Bibliotecă Municipală, dar înțelegerea promovării actului de cultură nu e la fiecare dintre instituțiile de cultură pomenite la fel de preocupantă, ceea ce, nu doar pe termen scurt, dar și din perspectiva memoriei culturale e păgubos.

Florin Bengean a rămas, în sensul cel mai profund, prizonierul vocației sale religioase, astfel că discursul său se încarcă de căldura și forța persuasivă a unei retorici de amvon.

În textul scris, Florin Bengean păstrează parfumul oralității, fără să compromită, astfel, acuratețea mesajului.

Florin Bengean își valorifică atât disponibilitățile sale gazetărești, cât și pregătirea sa teologică, interesul pentru istorie constituindu-se, astfel, într-o autoritate credibilă.

Istoric al culturii, în dimensiunea sa zonală, Florin Bengean e conștient de importanța demersului său, de-aici și responsabilitatea cu care tratează fiecare subiect în parte. El salvează onoarea șifonată a unor cronicari de ocazie, de duzină, care malformează informația pentru a se păstra în grațiile nu știu cărei autorități locale.

Morală, știință, conștiință - acesta e suportul unui angajament care are ca finalitate... o operă, una care completează realizările de cercetător, materializate în mai multe volume de autor, pe diverse teme de cultură, istorie și spiritualitate.

Cartea e bogat ilustrată cu imagini de la evenimentele despre care dă seamă autorul. Nu știu dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, dar fotografiile incluse în sumarul cărții rețin clipa în frumusețea ei netrecătoare.

Bogăția Reghinului sporește prin această necesară și pilduitoare poveste culturală a unui oraș care-și respectă valorile, privind cu admirație și respect spre ilustre personalități de altădată, care strălucesc în bronzul statuilor, ori în numele unor instituții de cultură și învățământ.

 

Lasă un comentariu