Anchetă „Cuvântul liber"

Distribuie pe:

Invităm pe cei care fac parte din fenomenul cultural și au ceva de spus, să răspundă la întrebările unei anchete de început de an:

- Ce a însemnat anul 2017 pentru tine? Ce aștepți de la 2018?

- Ce ar trebui să facă înstituțiile de cultură, oamenii de cultură în anul centenar? (N.B.)

CE A ÎNSEMNAT ANUL 2017 PENTRU MINE? CE AȘTEPT DE LA 2018?

Motto: „Fără muncă nu există bunăstare, / fără adevăr nu există cultură" (Mihai Eminescu)

Retrospectiva anului 2017, în plan cultural, îmi readuce în minte o serie de activități în care m-am implicat, fie prin materiale de promavare publicate în cotidianul „Cuvântul liber" și săptămânalul „Punctul", fie prin moderarea directă a unor activități cum ar fi: lansarea de cărți valoroase, susținerea unor conferințe care vizau prin tematică educația moral-civică, patriotică și stimularea gustului pentru lectură, prezența, de nenumărate ori, în Studioul Radio Transilvania din Luduș, abordări pertinente și la obiect în cadrul altor manifestări culturale de la nivel de oraș (exemplific prin cea de la lansarea cărții document intitulată: „Luduș 13-15 mai 1970. Un oraș acoperit de ape", autori Crișan Ovidiu, Berar Antoniu, Berar Marcela și Cazan Artemiza, prin prezentarea unor expoziții de artă plastică ale elevilor, coordonați de artistul plastic Rodica Olteanu.)

De asemenea, alături de un colectiv inimos , m-am implicat și am muncit foarte mult la revizuirea și actualizarea Monografiei orașului Luduș, lucrare pe care dorim să o finalizăm, în anul 2018, în cinstea Centenarului Marii Uniri.

Dintre cărțile care au avut un mare impact în rândul cititorilor, atât prin conținut, cât și prin prezența unor mari personalități culturale, amintesc: „Luduș - o istorie neterminată", autor prof. Adrian Olaru, „De dincolo de durere", autoare Rodica Mureșan, „Îngeri și oameni", autoare Lili Lazăr, „Într-un salon mizer din Occident", autori Dora Groza și Stan Ovidiu Anca. Momentul, la care au participat cu intervenții deosebite mari valori ale culturii, precum Lazăr Ladariu, Mariana Cristescu și Nicolae Băciuț, a fost însoțit și de o reușită Expoziție de pictură și bijuterii, organizată de Dora Groza, „Capitalism în Blue", autor prof. univ. emerit dr. Altman Iacob, unul dintre cei mai valoroși economiști ai lumii. Cartea a fost tradusă în limba engleză și se publică în reviste de specialitate. Cu prilejul lansării au fost prezente mari personalități ale culturii clujene, precum: dr. Dan Marius Drăgan, prof. univ. dr. Dan Horia, prof. univ. dr. Niculae Grosu, din București, poetul Sandu Catinean, Nadia Baciu, diector la Editura Ecou Transilvan.

Am făcut prezentări de cărți în presa județeană, cum ar fi cea privind cartea, „Demers pentru adevăr", scrisă de col. în rezervă Gheorghe Bănescu și „Am trecut prin Valea morții", scrisă de Baruir Nersesian, o carte despre drama armenilor.

De-a lungul anului am avut câteva satisfacții personale deosebite, între care enumăr: prezența în „Cuvântul liber" în materialul intitulat ,„Femei de succes", redactat de Letiția Bota, obținerea premiului cotidianului „Cuvântul liber" la Concursul de poezie religioasă „CREDO" și includerea în reușita „Antologie de poezie religioasă" a Festivalului-concurs de poezie religioasă „CREDO", autor Nicolae Băciuț. Inițiatorul și coordonatorul acestui concurs ajuns la ediția a XVII-a, în 2017, prezența în lucrarea coordonată de omul de cultură Valentin Marica, intitulată „Sfințenie și vecie - Reflecții la Centenarul Marii Uniri", acordarea prin Hotărârea numărul 115 a Consiliului Local Luduș /25.07.2017 a Distincției „Pro Urbe".

Gânduri pentru 2018 sunt multe, mai ales că, în ce privește actul cultural, există foarte multe carențe. Voi continua să moderez acțiuni de lansare de cărți, am deja solicitări în acest sens, voi face tot ce îmi stă în putință să promovez valorile autentice, să ajut, în măsura posibilităților, la realizarea unor evenimente de calitate dedicate Centenarului Marii Uniri, să-mi termin misiunea în cadrul procesului de întocmire a noii Monografii etc.

Propuneri: Constituirea la nivel de comunități, pe lângă primării, a unor colective formate din cadre didactice, medici, polițiști, preoți, voluntari ș.a., care să identifice marile probleme ale familiilor cu potențial economic redus, cu vicii, cu neglijarea copiilor etc. și găsirea unor modalități prin care să fie atrași în programe educative care să vizeze încadrarea în muncă, gestionarea resurselor, planificarea familială, igiena personală etc. știut fiind că, pe măsură ce se adâncește lipsa de școală și sărăcia, se adâncesc și problemele din societate. În acest context, amintesc spusele lui A.G. Cronin, după care: „Nimeni nu are dreptul să lase lumea noastră cu defectele cu care o găsește. Noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a crea o lume mai bună."

Motivarea cadrelor didactice în vederea atragerii copiilor la activități extracurriculare care să-i determine să citească și să-și îmbogățească cultura generală.

O mai mare implicare a I.S.J. și a școlilor în organizarea unor activități cultural-educative și coordonarea lor unitară.

Atragerea intelectualilor pensionari, ca voluntari, în pregătirea și desfășurarea unor activități educative.

Desigur, în tot ceea ce am menționat nu am fost singură. Am beneficiat de un sprijin permanent din partea autorităților locale de la toate nivelurile, de colaboratori deosebiți și, nu în ultimul rând, de încrederea oamenilor care au răspuns chemărilor mele. Tuturor le mulțumesc! Mi-aș dori ca în acest AN al CENTENARULUI să fim mai buni, mai toleranți, mai iubitori față de aproapele nostru, mai atenți în tot ceea ce facem spre folosul nostru și spre binele acestei minunate țări, România. Doamne ajută!

Lasă un comentariu