O instituție de prestigiu din Târgu-Mureș a primit numele „Mihai Eminescu" în 15 ianuarie 1993. După 25 de ani, Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu" a omagiat dascălii și elevii care au pus pietre de temelie și au zidit vise și speranțe întru eternitate. Festivitatea a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș.
Cuvântul de deschidere al evenimentului, ce a avut titlul „Trecut-au anii", a aparținut d-lui profesor Dorin Cristian Lobonț, directorul unității de învățământ. A fost urmat de o incursiune în istoria ultimilor 25 de ani, prezentată de Oana Moldovan, profesoară de Pedagogie.
Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Primăriei Târgu-Mureș, Instituției Prefectului Județul Mureș, ai Consiliului Județean și ai instituțiilor partenere în diferite activități. Casa Corpului Didactic Mureș și Biblioteca Județeană - au punctate realizările liceului, buna colaborare, precum și implicarea elevilor și a cadrelor didactice în acțiunile desfășurate în comun.
Un moment emoționant al festivității a fost cel în care dl profesor Iosif Todea - directorul în funcție al Liceului în 1993, și dna Letiția Iacob, pe atunci inspector școlar de specialitate, au rememorat evoluția instituției, punctând emoția succesului și marea realizare din ianuarie 1993.
Clipe de profundă trăire au fost creionate în cuvântul său de dna profesoară Troszner Erszebet, care, de mai bine de 27 de ani, este alături de cadrele didactice din instituție, pentru a forma viitorii dascăli.
Înregistrarea din fonoteca radio - Ioan Vulcan - a adus în atenția asistenței gândurile elevilor din anii '90 - unii prezenți la acțiune - care nu diferă, în fond, de cele ale actualilor elevi. În aceeași atmosferă de rememorare a trecutului, pentru a se înscrie pe calea viitorului, artistul plastic Horia Remus Epure a donat liceului trei lucrări.
Monografia liceului, realizată de dl Aurel Chertes și dl prof. Pantelimon Cioată, a deschis seria lansărilor de reviste școlare. Astfel, au fost prezentate noi numere din Anuarul școlii, din revistele „Clipa cea repede" și „Tarisnya" și din Revista limbilor străine.
Premiile de excelență „Mihai Eminescu" au fost acordate elevelor: Turcu Denisa, Socaciu Alexandra, Enache Ioana și Rusu Anca, toate din clasa a XII-a A, care au obținut media 10 în anul școlar trecut.
Evocarea festivă, coordonată de dna prof. Cristina Sărăcuț, s-a încheiat cu un moment artistic oferit de grupul vocal al cadrelor didactice din Liceul Vocațional Pedagogic „Mihai Eminescu", care a interpretat două piese compuse pe versurile poetului.
Oameni și fapte, emoții și împliniri, foști absolvenți - actuali profesori sau elevi au împărtășit o mândrie unică - aceea de a fi „eminesciști".
„Școala e un timp al devenirii, pe care îl parcurge ființa în sensul unui traseu individual al sinelui, care se lărgește spre lume, dar și un timp și o istorie a devenirii colective. La această intersecție dintre individual și colectiv se conturează adevăratul spațiu sortit educației", spunea Turcu Denisa.