Campanie online de prevenire a traficului de persoane în vederea exploatării sexuale

Distribuie pe:

În parteneriat cu Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) a derulat campania online de informare, sensibilizare și reducere a cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale „Alegi să prețuiești sau să strivești?". Campania a urmărit reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea utilizatorilor de facebook de gen masculin cu privire la efectele cererii de servicii sexuale asupra victimelor traficului de persoane și câștigurilor ilicite realizate de grupările de crimă organizată - obiectivul principal. S-a dorit, de asemenea, conștientizarea importanței dezvoltării personale, a laturii pozitive a personalității, atât pentru sine, cât și pentru societate.

Concurs online

Grupul țintă principal a fost format din utilizatorii de facebook de gen masculin, iar grupul țintă secundar din utilizatorii de facebook de gen feminin, care pot deveni victime ale traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, iar grupul țintă general este reprezentat de publicul larg, utilizator de informație online.

Mesajul campaniei - „NU PLĂTI PENTRU SEX! Cererea de servicii sexuale crește numărul victimelor traficului de persoane!" - constă într-un îndemn de a nu cumpăra servicii sexuale. Acesta aduce în atenția celor care vor să apeleze la astfel de servicii atât faptul că finanțează traficul de ființe umane, cât și faptul că cele care le oferă serviciile pot fi victime ale traficului de persoane.

Campania s-a derulat la sfârșitul anului trecut în mediul online (Facebook), prin propagare organică de pe pagina de facebook a Agenției și conturile de facebook ale Centrelor Regionale, precum și prin rețeaua de facebook a AIDRom. Periodic, au fost publicate postări cu anunțul campaniei și mesaje advertoriale adresate comunității online cu privire la fenomenul traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, reducerea cererii acestui tip de trafic, atitudini, valori și mentalități specifice reducerii cererii.

Centrele Regionale au distribuit mai departe anunțul și mesajele postate pe pagina ANITP Central, au încurajat utilizatorii să participe la concurs și să transmită mai departe mesajele ANITP. De asemenea, Centrele Regionale au avut posibilitatea de a posta mesaje advertoriale proprii.

De asemenea, în cadrul campaniei a fost lansat și un concurs online.

„Campania și-a propus, astfel, influențarea grupurilor țintă cu privire la dezvoltarea unor atitudini conforme cu prevederile legale și valorile morale, care au ca finalitate scăderea cererii de servicii sexuale", susținea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

Premii pentru implicare

Ședința echipei Centrului Regional Tg.-Mureș, desfășurată la începutul acestei luni, în Sala Mică a Prefecturii Mureș, a reunit reprezentanții instituțiilor partenere în lupta împotriva traficului de persoane din plan local. „A fost un prilej de prezentare a bilanțului activităților derulate pe parcursul anului 2017 de structura noastră, la care a contribuit fiecare dintre parteneri, pe cele două segmente: prevenire și asistență specializată acordată victimelor fenomenului în discuție. Momentul a fost încărcat de emoție cu atât mai mult cu cât am premiat și unul din câștigătorii concursului online «Alegi să prețuiești sau să strivești?», derulat anul trecut. Este vorba de doamna prof. Iernuțan Minodora Nadia, pe care o felicităm și o încurajăm să continue astfel de activități!", spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

„«Aleg să prețuiesc viața...»" sunt cuvintele pe care orice părinte din lumea aceasta ar dori să le audă de la propriul copil..., iar dincolo de cuvinte să descopere gesturi, atitudini și fapte. Obsedat de o lume cu multe temeri , griji, trăind într-o agitație continuă, cronografă, eu, părintele, mă trezesc tardiv, buimac...., dintr-odată. Pentru mine, ancorarea în realitate e uneori destul de dureroasă. În sufletul meu își pot face loc îndoielile: «Copilul meu știe!?», ,«Se poate feri?», «Cum pot să-i spun să se ferească?». Nu mai am timp de regret, frustrări sau nepăsare. Copilul meu, adolescentul, nu va fi o victimă!!! Voi fi alături de el și îl voi învăța să își prețuiască viața! Da! Susțin această campanie!

Nu-ți strivi viața și demnitatea umană!", preciza, în postarea sa, dna prof. Iernuțan Minodora Nadia. Domnia sa adăuga: „Acasă sunt părinte pentru copilul meu, iar la școală sunt profesor pentru elevul meu".

Lasă un comentariu