GREFIERII AMENINȚĂ CU PROTESTE

Distribuie pe:

„În condițiile în care în zilele următoare nu se vor lua măsuri de organizare a unor întrevederi urgente și, mai ales, nu se vor identifica soluții concrete de rezolvare a problemelor privind scăderile salariale ale grefierilor, prin punerea în aplicare a dispozițiilor Legii nr.153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, înștiințăm opinia publică că adoptarea unor forme de protest este iminentă", anunță Federația Națională Sindicală Projust, într-un comunicat de presă, citat de agerpres.ro.

„În primul rând constatăm că reprezentantul ministerului de resort, în speță domnul ministru Tudorel Toader, precizează că, deși a aflat despre problema privind scăderea salariilor grefierilor, aceste aspecte nu pot fi rezolvate de Ministerul Justiției! Față de această declarație, ne întrebăm care este oare ministerul căruia trebuie să ne adresăm pentru a analiza problematica anterior menționată și cu care trebuie să identificăm soluțiile concrete de rezolvare a acesteia, în condițiile în care ordonatorul principal de credite din această ramură de activitate precizează că nu poate soluționa aceste aspecte?!

În cursul anului 2017, anterior promulgării, respectiv intrării în vigoare a Legii nr.153/2017, am trimis nenumărate adrese și materiale către Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Guvernul României, Parlamentul României, PSD, precum și direct către mai mulți deputați și senatori, în care am semnalat problemele existente în proiectul de lege, astfel cum acesta era în dezbatere la acel moment, însă toate solicitările au fost ignorate.

Dorim să subliniem că nu înțelegem opinia exprimată de doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, potrivit căreia reprezentanții grefierilor nu au contactat ministerul pe care îl reprezintă.

Subliniem că, până în data de 5 februarie, cu excepția a trei curți de apel, nu au fost comunicate către personalul de specialitate al instanțelor noile decizii de salarizare și nici modalitatea de calcul a salariilor, conform Legii nr.153/2017, iar cele trei decizii de salarizare de care avem cunoștință sunt neunitare.

Mai mult, în țară au fost efectuate diferite simulări ale noilor salarii, existând diferențe de calcul între curțile de apel, ca urmare a interpretării diferite a Legii nr.153/2017, cu privire la modalitatea de calcul a drepturilor salariale, ceea ce va conduce la apariția unor diferențe între persoane aflate în condiții identice de studii, vechime în muncă și specialitate, aspect ce vine în contradicție cu însuși scopul legii.

Deși am invocat permanent aceste aspecte către Ministerul Justiției, nu am primit niciun răspuns", arată Federația Projust.

Lasă un comentariu